algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

L'Arxiu del Regne de Mallorca restaura cinc documents de la Seu

Entre ells destaca el costumari «Llibre de consueta de tempore»

El taller de restauració de l'Arxiu del Regne de Mallorca restaurarà cinc documents de l'Arxiu Capitular de la Seu. D'entre tots ells, el més important és el costumari anomenat Llibre de consueta de tempore del segles XIV i XV. Aquest còdex manuscrit sobre pergamí, en lletra gòtica amb caplletres ornamentades, presenta un estat molt delicat, segons els tècnics. En ell es recullen amb tot detall les festes més importants del calendari religiós, principalment les de Nadal i Pasqua. El canonge arxiver Pere Llabrés explicà que «en ell es descriu com es desenvolupaven antigament el cant de la sibil·la, a la processó dels profetes... tot amb gran minuciositat. Així mateix, té gran importància lingüística».

Conjuntament amb el Llibre de consueta de tempore seran recuperats el Llibre de la cadena (XIII), el Llibre d'actes capitulars de 1299 a 1351, el Llibre de baptismes de 1562 a 1577 i el Llibre de matrimonis de 1565 a 1824. El còdex del Llibre de la cadena és una miscelània de documents que contenen els estatuts del Capítol de la Seu. El principal problema de conservació que té es troba en les cobertes de post folrat, que estan molt deteriorades.

Pel que fa al Llibre d'actes capitulars, aquest és el primer volum de tota una sèrie que recull els actes del Capítol. Es tracta d'un manuscrit en paper folrat de pergamí que es troba deteriorat a causa de la tinta ferrogàl·lica emprada, un problema que també comparteixen els llibres de baptismes i de matrimonis. Ambdós volums són els primers llibres estadístics del nostre patrimoni i formen part de la sèrie de Llibres de sagraments iniciada després del Concili de Trento. Per la recuperació d'aquests documents, el bisbe Úbeda signà ahir amb el conseller Pons i el conseller delegat de la Banca March, Francesc Verdú, un conveni.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris