algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

Anècdotes i curiositats de metges «vells»

L'oncòleg Onofre Pons reuneix en un llibre relats «de quan no hi havia antibiòtics ni ecografies»

Onofre Pons, metge oncòleg i director d'assistència sanitària de Serbasa, ha dedicat la major part del seu temps lliure dels tres darrers anys a recopilar històries i anècdotes de «metges vells». El resultat d'aquesta feina és Rondalles de metges vells, un volum que es presentarà demà, a les 19.00 hores al Museu d'Art Contemporani de sa Pobla, acompanyat pel so de les xeremies del també metge Gustavo Catalán.

"D'on sorgí la idea de recopilar i contar aquestes històries? 
"La veritat és que fa ja molt de temps que tenia ganes de fer una cosa així. Abans de començar a estudiar medicina, Tòfol Siquier, que era metge, em contava històries meravelloses sobre la seva professió i va ser a partir d'aquí que vaig començar a pensar que seria necessari que algú recollís aquestes històries.

"Però les que presentau ara no són inèdites, veritat? 
"No, les que apareixen en aquest llibre ja havien estat publicades anteriorment a Sa Plaça, una revista del meu poble, sa Pobla, que en publicava un capítol cada més.

"En què consisteixen exactament aquestes «Rondalles de metges vells»? 
"Són històries que m'han contat alguns metges de poble, metges vells i amb molta experiència i també metges amb molt renom, figures com les del metge Cabanelles, el doctor Jordà, el metge Duet o el metge Llompart entre molts altres. També hi ha algunes anècdotes que m'han succeït a mi en els meus anys de professió i altres que he sentit contar, fins i tot n'hi ha de contades pels pacients mateixos.

"En quin sentit utilitzau vós el terme «vells» en el títol del recull? 
"No és un terme despectiu ni molt manco, tot el contrari. Alguns m'han criticat pel fet de qualificar aquests metges de «vells», però per mi aquesta paraula té un sentit de respecte i d'estima que altres termes similars o equivalents no tenen.

"A banda de donar a conèixer aquestes històries té cap altra intenció el vostre llibre? 
"Sí, el que jo vull és fer un petit homenatge, dins les meves possibilitats, a tots aquells metges que feien feina en un temps en què no hi havia tots els avanços d'ara. Uns homes que demostraren un gran amor per la seva feina i orgull de professió. Aquest no és el meu llibre, en realitat és de tots ells. Per això he decidit donar els beneficis que s'obtenguin de la venda a una organització no governamental relacionada amb la meva professió, Metges Sense Fronteres.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris