nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
15°

«Són ideals els jocs que desperten la intel·ligència i l'interès del nin»

Una psicòloga infantil opina sobre els regals adients

En aquestes dates en què tothom pateix una espècie de síndrome que els du a comprar compulsivament i de manera irreflexiva un munt de regals perquè tota la família obri aquesta nit o demà un paquet, sempre és positiu seguir els consells d'un expert per saber quins són els regals més adients a cada edat. Dins les botiges i els grans magatzems encara queden per comprar totes aquelles coses que els més petits de cada casa escriviren a la carta dels Reis, i aquí teniu algunes recomanacions fetes per una especialista en psicologia infantil.

Rosa Montoliu, psicòloga infantil del Centre Albis-Montoliu de Palma i professora d'integració en diferents col·legis de la ciutat, recomana primer de tot i per a totes les edats aquells jocs que «fomenten la curiositat i la intel·ligència». Una directriu difícil de seguir, ja que en cap joc no està escrit aquest lema al costat de la franja d'edat per a la qual són adequats, i perquè també és un fenomen que «depèn de les modes». Per això Montoliu va oferir unes guies per triar les compres d'acord amb les diferents edats.

Des dels primers mesos i fins a 2 anys s'han de proporcionar als petits instruments que els ajudin a desenvolupar-se en l'àmbit sensorial i motriu. És el moment de posar a les seves mans, entre altres, la tradicional nina, «joc per excel·lència que ha existit sempre i que sempre existirà», apuntà. Tant nins com nines «gaudeixen del plaer tàctil, d'acaronar-les i abraçar-les».

A partir de dos anys els idonis per a infants són aquells de tipus «preoperacionals», que ajuden a estructurar el pensament. És l'època en què el fet de jugar és per al nin «una font de riquesa i per dur a terme un aprenentatge total». Els jocs de construcció que poden anar des dels inicials cubs de teixit fins als meccanos més complexos resulten motivadors per als al·lots. D'acord amb els anys que tenen els nens que els manipulen, en resulten construccions diferents. «Com més anys tenen més s'assembla a la realitat la seva creació», apuntà.

A partir de 4 o 7 anys els jocs educatius són els ideals. En aquests temps que corren els CD-rom són la tria encertada: «Els encanten però, tot i que sorprengui, no aquells de motos i guerres sinó aquells d'operacions matemàtiques, per exemple», explicà Montoliu. L'únic «inconvenient» és que «amb aquests els nins necessiten que l'adult estigui més pendent d'ells perquè quan evolucioni li expliqui com anar envant i no s'avorreixi», apuntà.

Altres opcions, de 7 a 12 anys, són els jocs de memòria i aquells que tenen regles i normes. És important la figura del contrincant, «utilitzada des d'un punt de vista positiu: com a estimulant perquè millori davant una adversitat elaborant estratègies de solució». Allò que s'ha de deixar definitivament fora de la nostra llista de la compra són aquells jocs que potencien l'agressivitat, que n'hi ha molts, opina la psicòloga.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris