nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Tradició i superstició inicien el segle XXI

El 31 de desembre és una nit màgica gràcies a històries fantàstiques inventades ara i sempre

Qui no ha pensat posar-se avui la roba interior de color vermell o de tirar l'anell dins la copa de cava perquè el nou any li dugui sort? En principi molt poca gent està convençuda que això funcionarà i fan aquestes coses de forma desinteressada per divertir-se com si d'un joc es tractàs.

Però aquests costums curiosos no han estat sempre els mateixos. És impensable que les dones del segle XIX o més enllà duguessin les bragues vermelles i molt menys els homes, i no només pel caràcter inapropiat del color. Tampoc no tothom devia tenir anells d'or, i molt menys beure cava.

Tot i que encara algunes de les més velles creences, tals com que un dia com avui "però totalment com avui, diumenge" s'havia d'acabar el món es mantenen, per algun tipus de religiosos sectaris, moltes coses han canviat. Ara, ningú té por que sigui possible, com explica el Costumari català de Joan Estades, que al punt de mitjanit les persones puguin canviar de sexe.

La ciència ha demostrat que això es pot fer qualsevol dia de l'any si et poses en mans d'un bon cirurgià. Però no només tenien costums que estaven relacionats amb la superstició, amb l'objectiu prioritari d'espantar els mals esperits i entrar en el nou any amb bon peu.

Les diferents activitats, més o menys divertides, que generava en els majors l'eufòria d'aquest màgic dia estaven dedicades a l'entreteniment dels infants que gaudien amb diferents històries com la de l'Home dels Nassos, l'home de les orelles o dracs.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris