lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
12°

L'OCB reclama «mesures d'emergència per a la llengua» en la seva gala anual

Els homenatges a Josep Melià i Jaume Vidal Alcover inauguraren la vetlada dels premis

69780

La Nit de la Cultura es caracteritza per la diversitat del seu públic.

TERESA AYUGA.

«Necessitam que les institucions actuïn amb coratge i prenguin mesures d'autèntica emergència per a la llengua». Amb aquestes paraules, el president de l'Obra Cultural Balear Antoni Mir plantejà a la Nit de la Cultura, el passat divendres a vespre i davant d'un auditori farcit de representació institucional, l'alerta d'una situació en què el català pugna per la seva supervivència: «És una batalla de vida o mort», que s'ha de lliurar per compensar «el reculament produït en l'ús del català a causa del gran canvi demogràfic dels darrers 10 anys».

Va ser el de Mir, president de l'Obra Cultural Balear, el primer d'una llarga llista de discursos que nodrí la gala de lliurament de la Nit de la Cultura. El seguiren a l'escenari la presidenta del Consell pitiús, Pilar Costa; el conseller d'Educació i Cultura del Govern balear, Damià Pons; el president de la Comunitat d'Aragó, Marcel·lí Iglesias, convidat d'excepció a la vetllada; i el president de l'executiu illenc, Francesc Antich.

Com és habitual, l'Obra Cultural Balear no oblidà consagrar una bona part de la celebració a retre homenatge a personatges essencials en la història de l'Illa. Els tributs a l'esperit humanista de Josep Melià, «esperit humanista que, armat d'intel·ligència i afany de saber, realitzà la seva tasca en un desert de consciències», com l'evocà el filòleg Joan Miralles, i al prolífic artista Jaume Vidal Alcover, «gran senyor de la cultura que exercí de mestre permanent» en aquella Mallorca «que no li reté massa homenatges en vida», vindicà Josep Grimalt, varen inaugurar la vetlada.

Un menú a base de púding de verdures i confit d'ànec amb peres, regat amb vins de la terra i coronat amb gelat i gató d'ametla mantingué ocupats els assistents fins a les onze del vespre. Fou el moment d'inici d'una gala amb actuacions ben diverses en la qual es donaren cita el representants de tots els sectors de la societat mallorquina.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris