algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
13°

Una lesbiana podrà incloure la seva parella en la Seguretat Social

La Sala Social del Tribunal Superior de Navarra ha dictat la sentència

EP. Pamplona.
La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Navarra ha firmat una sentència en la qual reconeix el dret d'una dona a incloure en la seva llibreta sanitària de la Seguretat Social la seva companya sentimental, que depèn d'ella econòmicament i amb la qual forma una parella de fet, segons recull el text a què s'ha pogut tenir accés.

Ha quedat revocada d'aquesta manera la sentència anterior del Jutjat d'Instància, que va llevar la raó a la demandant, veïna de Pamplona, i que va decidir en contra que l'Institut Nacional de la Seguretat Social estigués obligat a reconèixer els mateixos drets per a aquesta parella homosexual que per als matrimonis. La Sala Social del Tribunal Superior de Navarra assenyala en la seva sentència que així ho autoritza fins i tot una interpretació «àmplia» de la Resolució de la Secretaria General de la Seguretat Social del 29 de desembre de 1984.

En aquest text, segons recull la sentència, es diu textualment que podran acollir-se als beneficis del titular de la llibreta sanitària els que «conviuen maritalment» amb ells sense ser el seu cònjuge. A més, el Tribunal reconeix que la convivència de parelles del mateix sexe és «una evident realitat social» i recorda que amb la intenció d'eliminar discriminacions, Navarra ha aprovat una llei foral de parelles de fet (el mes de juny passat).

«L'esmentada llei "va afegir la Sala" parteix del principi de no discriminació, i asssenyala que ningú no pot ser discrimitat per raó del grup familiar del qual forma part, tengui aquest el seu origen en la filiació, el matrimoni o en la unió de dues persones que convisquin en anàloga relació d'afectivitat, amb independència de la seva orientació sexual». Aclareix, a més, que no es pot «eludir» la resolució d'assumptes d'aquest estil pel fet que no n'existeixi una regulació positiva. «En determinats supòsits "conclou el tribunal navarrès" serà possible realitzar una tasca de sincronització entre el dret positiu i la realitat social vigent a través d'una adequada exègesi de la norma».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris