algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
10°

L'església de Sant Bartomeu de Sóller recupera el seu antic orgue

Un concert en homenatge a Bach en serà la preinauguració

Les notes del Preludi i fuga en Sol Major, BWM 541 de Johann Sebastian Bach seran les primeres que interpretarà per al públic l'orgue de l'església parroquial de Sant Bartomeu de Sóller, instrument que data de l'any 1799, en què fou donat a la parròquia pel fill il·lustre de Sóller i bisbe de Mallorca Bernat Nadal i Crespí, i que ha estat restaurat per una Comisió de Restauració constituïda el dia 16 d'abril de 1983 pel rector de Sóller de llavors, Bartomeu Barceló.

Ramon Pastor, coordinador de la Comisió, explicà que «durant tot aquest temps s'han encarregat diversos projectes, però el que finalment es dugué a terme és el que fa cinc anys es comanà a Pere Reynés, responsable de la restauració amb l'ajuda de l'organer holandès Eddy Ottes i la col·lacoració de Toni Mulet».

L'orgue consta de tres teclats manuals de 54 tecles cadascun i un pedal amb 30 notes, i està constituït per uns 2.000 tubs, construïts d'una aleació de plom i estany. L'estat d'aquest instrument havia arribat a tal grau de deteriorament que fou necessari reconstruir-ne un 90 per cent amb peces noves. A l'orgue major, excepte la trompeteria i els tubs de fusta, tot és nou. El pressupost inicial per a la restauració, elaborat el novembre de 1992, era d'11.539.000 pessetes, però Ramon Pastor assegurà que «finalment sortirà una mica més car a causa de l'encariment dels materials».

El concert d'orgue de demà, a càrrec de Silvia Márquez, servirà com a preinauguració d'aquesta autèntica peça de museu, que serà finalment inaugurada i beneïda el proper 20 de gener. A més, aquest recital serà el primer dels tres que han organitzat les Joventuts Musicals de Sóller i que, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sóller i del Grup Serra, serviran per commemorar els 250 anys de la mort del compositor alemany Johann Sebastian Bach. El recital començarà a les 19.30 hores a l'església de Sant Bartomeu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris