muy nuboso
  • Màx: 14°
  • Mín:
11°

Restes ceràmiques revelen com era la vida domèstica del segle XII

Els objectes trobats a Palma corresponen a l'època àrab i berber

Les restes trobades en un pou del segle XII on el Patronat Municipal de l'Habitatge construeix el Centre Estel permetran determinar com era la vida domèstica a l'esmentada època. El control arqueològic habitual va treure a la llum diversos pous de diferents èpoques. Encara que els que s'han començat a estudiar són del segle XII, n'hi ha que daten fins el segle XIX. La directora de les excavacions és l'arqueòloga Maria Llinàs. Mitjançant un conveni amb l'Inem, un grup d'especialistes fa feina al Servei d'Arqueologia de l'Ajuntament fent netes les peces i reconstruint utensilis de vaixella domèstica. S'hi han trobat objectes de fang, pedra, ceràmica, vidre, i fins i tot ossos d'animals amb els quals s'alimentaven.

El pou del segle XII abans esmentat és especialment important perquè «ha donat restes de ceràmica d'alguns tipus desconeguts», comenta Magdalena Riera, arqueòloga municipal. Un cop reconstruïdes les peces, «podem deduir els costums domèstics, de manera que convivien les peces importades i altres de fetes a les mateixes cases. Això vol dir que els costums culinaris arrelats a la població àrab i berber necessita una peça específica per a cada plat».

«El parament domèstic que suposam fet a la casa té la marca del suport sobre el qual s'elaborava, això ens dóna les marques deixades per teixits i estores. A falta de restes tèxtils, això ens permet el coneixement de les teles que s'utilitzaven», afegeix Riera. Quant als detalls peculiars, l'arqueòloga destaca una cosa semblant als mistos, un sílex amb el senyal per fer foc, una pedra d'esmolar ganivets o eines, un didal de vidre, ossos que s'utilitzarien com a agulles o una olla molt petita de jugueta.

Una altra dada important es refereix al fet que els objectes trobats al pou permeten ampliar la producció de ceràmica decorada a Mallorca al segle XII que, a banda de la del XVII, és l'única que s'elaborava a l'Illa. La zona de producció estaria entre els carrers Miramar i Berard. Les gerreries foren arrasades per les razzies de pisans i catalans quan arrossegaven la seva maquinària de guerra.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris