cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

Carme Riera: «La Creu de Sant Jordi m'assegura l'esquela quan mori»

L'escriptora clogué ahir el congrés «Dona i Literatura» a la UAB

98866

Riera destacà el canvi que es produeix avui en el tractament de la imatge de la dona.

Amb una declaració fulminant, l'escriptora mallorquina Carme Riera resumí ahir el valor que atorga a la principal distinció oferida per la Generalitat de Catalunya, la Creu de Sant Jordi. Es tradueix, afirmà, «en el fet que ja tenc pagada l'esquela per quan mori».

Única personalitat illenca que rebrà aquest reconeixement el proper dilluns, dins d'una llista de 25 figures de molt diversa índole que han destacat en el seu treball i en l'aportació de riquesa a la cultura catalana, Riera es mostrà així de contundent a l'acte de cloenda del congrés Dona i Literatura, que s'ha desenvolupat aquests dies a la Universitat Autònoma de Barcelona, a Bellaterra.

Protagonista en l'acte de cloenda, Riera va voler destacar essencialment les dues conclusions que s'han perfilat a través de les ponències que han integrat el congrés. «D'una banda, la necessitat que hi ha avui de reinterpretar els texts literaris, artístics en general, i realitzar noves lectures de la imatge femenina que s'hi troba, ja siguin escrits per homes o per dones, sempre amb una mirada no condicionada per la societat patriarcal» que, segons Riera, «ens ajudarà a trobar-nos amb una realitat molt diferent», com es comprova en els treballs realitzats per homes com Buñuel, oferint interessants casos de tractament de la imatge femenina.

L'altra conclusió, explicà l'escriptora i catedràtica, és la constatació que la ironia ha penetrat ja en el tractament d'aquesta feminitat. «Això és molt important "assegurà", perquè demostra que les dones començam a riure. I implica que hem superat ja aquell sentiment de culpa que tant ha marcat la dona. Fiure és transgressor».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris