cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
16°

El president coreà, Kim Dae Jung, guardonat amb el Nobel de la Pau

Es reconegué la seva tasca a favor de la democràcia i els drets humans

La intervenció del president de Corea del Sud, Kim Dae Jung, en favor de la pau i els drets humans a Àsia oriental li ha valgut el premi Nobel de la Pau de 2000, que li concedí ahir a Oslo el comitè Nobel noruec. Als seus 74 anys, Kim Dae Jung mereix el guardó «pel seu treball per la democràcia i els drets humans a Corea del Sud i Àsia oriental en general, i per la pau i la reconciliació amb Corea del Nord en particular», argumentà el comitè noruec.

«Durant els deu anys de règim autoritari a Corea del Sud i a pesar de les repetides amenaces contra la seva vida i els llargs períodes d'exili, Kim Dae Jung fou el principal portaveu de la democràcia al seu país», esmentà l'organisme. La seva elecció el 1997 com a president de la República marcà l'entrada definitiva de Corea del Sud entre les democràcies del món. Com a president, Kim ha intentat consolidar el govern democràtic i estimular la reconciliació interna.

Per la justificació del Nobel, el comitè assenyala que Kim, amb una gran força moral, es va alçar a Àsia oriental com a defensor dels drets humans universals. El seu compromís a favor de la democràcia a Birmània i contra la repressió a Timor oriental ha estat considerable. Mitjançant allò que qualifica de «política solejada», Kim ha intentat superat més de 50 anys de guerra i enemistat entre les dues Corees. La seva visita al Nord impulsà un procés que ha reduït la tensió entre els dos països. Ara existeix l'esperança que la guerra freda acabi també per a Corea.

El comitè destaca que el guardonat s'ha esforçat per la reconciliació amb els seus veïns, especialment Japó, contra el qual encara existeix ressentiment pels seus 40 anys d'ocupació de Corea, tot i que ja han passat 55 anys des de l'alliberació. El comitè Nobel noruec vol expressar el seu reconeixement per la contribució dels líders de Corea del Nord i d'altres països per impulsar la reconciliació i possible reunificació de la península coreana.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris