cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
28°

El Moderno, un dels darrers testimonis dels cinemes de barriada, serà esbucat

La Comissió d'Urbanisme ha donat el vistiplau a la sol·licitud de demolició de l'edifici

64960

Aquest és l'estat actual del cinema, que encara en conserva el rètol.

La comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma autoritzà el passat dimecres la demolició d'un dels darrers cinemes històrics de la ciutat, l'antic Moderno de Santa Catalina, situat al carrer de la Fàbrica. D'acord amb el Pla general, en aquest espai està permès la construcció de pisos fins a quatre altures.

El grup municipal del PSM va fer constar la seva decepció davant la manca d'iniciativa de l'equip de Govern de no negociar amb la propietat la reconversió de l'edifici en un centre d'activitats culturals i diverses per a joves i infants o persones grans. A hores d'ara es desconeix la data en què serà esbucat, ja que encara no s'ha presentat el projecte de demolició. Amb aquesta actuació s'esbucarà el que quedava d'una generació de cinemes desapareguts que marquen l'època daurada del cinema a Palma i que s'han vist desbordats pel pas del temps.

L'any 1940 existien a Palma fins a 10 cinemes de barriada i aquest era un dels més destacats, amb capacitat per a 625 persones. A Ciutat existia un altre cinema amb el mateix nom que estava ubicat a la plaça de Santa Eulàlia i ocupava l'antiga casa dels Socors. Santa Catalina era la barriada més industrial de Palma. Per això aquesta zona al llarg d'aquest segle ha gaudit d'una personalitat pròpia amb una gran efervescència social. El cinema doncs no era més que una altra de les activitats lúdiques de què es disposava en aquesta barriada, segons expliquen Margalida Pujals i Manel Santana al seu llibre Classificació 3R. El cinema a Mallorca.

Tot i això, es tracta d'una sala històrica que tingué un pes important sobretot a partir dels anys 40 i que es perllongà fins els 80, dècada en què deixà de funcionar. Fou un dels darrers cinemes considerats de barriada a tancar les portes. En aquesta mateixa barriada també destacà el cinema Victòria, que tancà al principi dels anys 60. L'any 1971, el cine Moderno va adquirir la consideraicó de sala d'estrena i funcionava diàriament. Es tractava d'un cine de dimensions considerables amb dos pisos i amfiteatre. Va tancar les portes el 2 d'abril del 1987. Devers 13 anys desprès deixarà d'existir.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris