cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 15°
14°

Les avantguardes dels anys vint foren «L'entorn parisenc de Miró»

Obres de Braque o Giacometti integren la mostra de la Fundació

81492

Obra que Calder dedicà a la dona de Miró, Pilar Juncosa.

Braque, Léger, Kandinsky, Juli González, Giacometti, Calder i Bacon són noms que han marcat la trajectòria de la plàstica. «Canviaren de forma radical la trajectòria de l'art», en paraules d'Aurelio Torrente, director de la Fundació Pilar i Joan Miró a Palma. Però també marcaren la vida del pintor català i per aquest motiu alguns dels seus treballs formen part de l'exposició que inaugura avui el centre.

L'entorn parisenc de Miró "un títol de caire literari més que literalment representatiu perquè falten molts noms significatius de les avantguardes com Picasso o Matisse" està constituïda per peces mai no mostrades que posseeix la família: formaven part de la seva austera col·lecció, o, en algun cas, d'un particular. Enmig d'aquestes, l'oli d'Alexander Calder, pare de l'escultura cinètica, evoca el moviment d'una dona mentre es mira en un mirall. Està dedicat a la seva dona, Pilar Juncosa, que mai no volgué que es mostrés per evitar que es pensés que ella havia estat la model nua.

La mostra va ser caracteritzada per Torrente com una «exposició rara», tant perquè no s'ha vist mai com perquè entre les obres no hi ha res més en comú que ser fruit de persones que integraven l'univers d'afectes de Miró.

No es pot veure en cap de les obres una influència de Miró ni en els treballs d'aquest personalíssim pintor cap característica provinent d'aquesta sèrie d'artistes. En el context de les avantguardes s'ha de parlar de singularitat total i absoluta de les creacions.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris