cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
16°

El Nobel d'Economia se'n va una altra vegada cap als Estats Units

L'Acadèmia reconeix la tasca de dos experts en microeconometria

L'Acadèmia Sueca ha concedit el premi Nobel d'Economia 2000 als nord-americans James Heckman i Daniel McFadden, pel desenvolupament de noves teories i mètodes d'anàlisi estadística en microeconometria, concretament sobre el comportament d'individus i llars, que s'utilitzen ara tant en economia com en altres ciències socials. Segons el comunicat de l'Acadèmia, el premi del Banc de Suècia en memòria d'Alfred Nobel, d'un total de 9 milions de corones sueques (uns 175 milions de pessetes) serà compartit per ambdós economistes.

En concret, el Nobel d'Economia vol reconèixer per un costat James Heckman, nascut a Chicago fa 56 anys, per les seves teories i mètodes desenvolupats per analitzar mostrejos selectius, i per un altre Daniel McFadden, de 63 anys, nascut a Raleigh (Carolina del Nord), per haver desenvolupat «teories i mètodes d'anàlisi de les decisions discrecionals».

Amb aquests dos premis, els nord-americans es mantenen al capdavant dels més llorejats amb el Nobel d'Economia, amb un total de 28 guardonats, per davant del Regne Unit (amb set premis) i de Noruega i Suècia (amb dos premis cadascun).

Situada entre l'economia i l'estadística, la microeconometria és un mètode per estudiar la informació econòmica obtinguda d'un ampli grup d'individus, llars o empreses. Així, estudia per exemple com afecten els incentius econòmics a l'hora d'escollir una informació, un treball o un lloc de residència, o els efectes dels diversos programes d'educació en els ingressos i l'ocupació.

L'Acadèmia considera que Heckman i McFadden han solucionat problemes fonamentals respecte de l'anàlisi estadística de les dades, així com que els mètodes desenvolupats per aquests dos economistes es basen fonamentalment en la teoria econòmica, a pesar de la qual cosa estan molt relacionats amb la investigació sobre alguns importants problemes socials. De fet, apunta que els seus mètodes són ara unes eines de treball habitual.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris