algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
20°

Els grans esdeveniments dels últims 35 anys amplien el fons de l'Arxiu del So

El Bisbat cedí les cintes radiofòniques de la Cope amb els testimonis dels protagonistes

Els arxius sonors de la cadena radiofònica Cope Mallorca, en els quals es contenen els darrers trenta-cinc anys de la història, seran posats a l'abast dels investigadors i interessats en aquest material a l'Arxiu del So del Consell de Mallorca. Ahir, el bisbe Teodor Úbeda i el director de la cadena, Xavier Bonet, signaren amb les institucions el conveni de donació d'unes vuit-centes cintes de més d'una hora de durada per tal que la UIB comenci la feina de digitalització, que previsiblement es perllongarà dos anys.

Els enregistraments abracen des d'entrevistes a diferents personalitats del món de la cultura, la política... fins a notícies, resums informatius, esdeveniments rellevants, taules rodones, discursos... que configuren bàsicament la història de la transició democràtica de les Illes. Tot aquest llegat fou destacat com una font de consulta indispensable per escometre qualsevol tasca d'investigació sobre la realitat contemporània de les Balears.

Damià Pons, actual conseller de Cultura del Govern i impulsor de l'Arxiu del So en la seva anterior etapa al Consell, posà en relleu aquesta iniciativa com una fórmula per «posar la realitat del passat a l'abast dels ciutadans mitjançant els seus autèntics protagonistes». La presidenta del Consell, Maria Antònia Munar, també féu incidència en el valor d'aquest projecte en el qual «els seus personatges garantiran l'autenticitat de la història».

Entre aquests protagonistes es troben noms com ara el de Joan Miró, Jeroni Albertí, Josep Melià, Rodríguez Miranda, Josep Maria Llompart, Francesc de Borja Moll o Xesc Forteza i Gabriel Canyelles. Tots ells, claus per entendre la història i la societat del moment. La digitalització de les cintes ja s'ha començat al departament de Recursos Audiovisuals de la Universitat. Una vegada s'hagin passat a aquest format totes elles s'organitzaran i catalogaran per tal que estiguin fàcilment disponibles per a consulta pública.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris