nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 21°
19°

El Tribunal Europeu anul·la la prohibició de publicitat del tabac

Les raons de la nova decisió es basen en la falta de competències

El Tribunal Europeu de Justícia anul·là ahir la llei que prohibia la publicitat del tabac, cosa que suposa un impacte important per a la política sanitària dels països membres. La Unió Europea adoptà el juliol de 1998 una llei que hauria eradicat gradualment la publicitat i el patrocini del tabac l'any 2006, és a dir, hauria frenat la majoria de les formes de publicitat del tabac tres anys després d'entrar en vigor.

No obstant això, els poders de la UE en matèria de política sanitària eren molt limitats en el moment en què es va prendre la mesura i la Comissió Europea justificà la seva proposta com una via per harmonitzar les diferències en legislació nacional que dificulten el lliure comerç entre les fronteres comunitàries. En un comunicat, el tribunal informà que «el Tribunal ha anul·lat la directiva al·legant que els legisladors de la UE s'extralimitaren en les seves competències per introduir la decisió segons la legislació del mercat intern».

D'altra banda, l'Organització Mundial de la Salud inisití als països comunitaris que concertin mesures per contrarestar els efectes negatius que poden derivar-se de l'anul·lació de la llei. La directora de l'OMS, Gro Harlem Brundtland, es mostrà «extremadament preocupada» per aquesta decisió del Tribunal de Justícia de la UE. Per l'OMS l'anul·lació de la directiva per raons d'ordre tècnic i jurídic, sense tenir en compte la salut pública, ha de provocar una reacció en els governs.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris