nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 21°
20°

El «negre de Banyoles» rebut amb honors

Les despulles del guerrer seran enterrades per sempre a la capital de Botswana

Les restes del «negre de Banyoles» arribaren ahir a la capital de Botswana, on seran inhumats avui en un acte al qual assistiran representants d'Espanya, del govern de Botswana i de l'Organització per la Unitat Africana (OUA). L'ambaixador espanyol acreditat a Botswana, Eduardo Garrigues, i la cap de departament de física del Museu Nacional d'Antropologia, Concepción Mora, acompanyaren les restes que foren rebudes a Gaborone pel ministre d'Afers Exteriors botswanès, Mompati Merafhe.

La caixa de fusta amb les restes del boiximà dissecat fou portada damunt les espatlles per una unitat de soldats botswanesos fins a un petit podi situat a la pista de l'aeroport, on el bisbe apostòlic Peterson Bothongo pronuncià una pleglària fúnebra en el seu honor. Les restes foren després traslladades a l'Ajuntament de Gaborone, on centenars de persones esperaven la seva arribada i on romadran exposades fins el seu enterrament en un parc públic.

El trasllat i enterrament del «negre de Botswana» posa fi a una polèmica que va començar el 1992 quan alguns sectors d'opinió protestaren per l'exhibició de les restes al Museu Darder de la localitat catalana, que consideraren insultants per a la raça negra. Les restes havien arribat a Banyoles a principipis del segle XX després d'haver estat profanades cap el 1830, d'una tomba pels taxidermistes francesos, els germans Verraux, en algun punt no identificat del desert de Kalahari que comparteixen Botswana, Namíbia i Sud-àfrica.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris