cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
19°

Joan Pau II ja ha elevat als altars més sants que l'Església en tota la història

Amb la cerimònia d'ahir, qualificada d'insult i provocació pel govern xinès, Wojtila ha fet 446 canonitzacions

El papa Joan Pau II deixarà la seva empenta en la història de l'Església catòlica com el pontífex que ha fet més sants i beats de tots els temps. De fet, la meitat de sants i beats que té avui l'Església catòlica els ha proclamat Joan Pau II. El papa ha canonitzat 123 beats, xifra que eleva a 446 les persones que han aconseguit la santedat baix dels seus 21 anys de pontificat. En aquest temps, el papa ha proclamat també 987 beats.

Però la cerimònia d'ahir celebrada al Vaticà estigué rodejada de polèmica. Entre els canonitzats hi eren l'agustí Zhao Rong i 119 màrtirs xinesos, cosa que ha provocat les protestes de les autoritats xineses, que han criticat especialment que s'hagi celebrat l'1 d'octubre, dia de la festivitat de la República Popular Xinesa.

Entre els 50.000 assistents a l'acte, que hagueren de suportar una forta pluja, hi eren el ministre espanyol d'Interior, Jaime Mayor Oreja, i el lehendakari, Juan José Ibarretxe. La presència d'aquest darrer es devia a la canonització de la basca Maria Josepa del Cor de Jesús, que dedicà la seva vida a l'assistència als malalts en els hospitals i en els seus domicilis.

Amb aquests espanyols, varen ser canonitzats també 120 màrtirs xinesos, molts d'ells morts per les persecucions antireligioses del segle XX, cosa que que ha estat considerada per les autoritats xineses com un «insult» i una «provocació», no només pel fet, sinó perqué la cerimònia ha estat el dia de la festa patriòtica. Tanmateix, el papa Wojtyla sortí al pas de les dures crítiques dient que «serà la història l'encarregada de jutjar els períodes passats. L'Església només pretén reconèixer l'exemple de coratge i coherència per a tots els cristians, així com retre honor al noble poble xinès».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris