nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
22°

Breus

• HOMENATGE

Recordant Pavese La figura del literat italià Cesare Pavese va ser recordada ahir en un homenatge a la seva localitat natal de Santo Stefano Belbo, en el Piamonte (nord), en complir-se el cinquanta aniversari del seu tràgic suïcidi. El cèlebre escriptor i poeta es va llevar la vida el 27 d'agost de 1950 quan va ingerir una sobredosi de barbitúrics a la seva habitació de l'hotel de Torí en el qual residia durant l'estiu. A la nota que es va trobar juntament al seu cos sense vida es llegia: «Perdon a tots i a tots vos deman perdó. D'acord? No permeteu massa xafarderies». Diversos centenars d'admiradors i representants del món de la cultura es varen reunir en el jardí de la casa de l'escriptor, després de realitzar durant la nit una vigília en el seu record i assistir a una representació teatral basada en la seva obra Diàlegs amb Leucó. «Pavese no cantà només al pessimisme i a la mort, va ser un poeta de la vida amb el coratge suficient per interrogar sobre les coses», assenyalà ahir l'escriptor teatral Renzo Sicco. Amb motiu de l'aniversari, l'editorial Einaudi ha llançat una nova edició de les obres de Pavese, que segons l'editor Vittorio Bo «tracten de temes que interessen als joves» i arriben a unes vendes de 140.000 exemplars anuals.EFE.

Mèxic amb Valente Les autoritats culturals mexicanes retran un homenatge al poeta espanyol José Àngel Valente, mort fa un mes, a la ciutat de Mèxic, el pròxim 30 d'agost. L'Institut Nacional de Belles Arts (INBA) informà que els escriptors Aurelio Asiáin, Adolfo Castañón, Ulalume González de León i Eduardo Millán dissertaran sobre l'obra del poeta espanyol durant la taula rodona «Recordant José Angel Valente». La reunió tindrà lloc en el Palau Nacional de Belles Arts, en el centre de la capital mexicana, i serà d'accés lliure al públic. Valente, que va ser només una vegada a Mèxic, el 1993, per participar en el col·loqui Els poetes de l'exili espanyol, va ser membre de la denominada Generació del 50 i guanyador dels premis Príncep d'Astúries, el Nacional de Poesia i el Reina Sofia. EFE.

• NOVEL·LA

Novetats literàries per a la tardor Les darreres creacions d'Ernesto Sábato, Isabel Allende, Guillermo Cabrera Infante, Luis Goytisolo, John Berger, Amin Maalouf o Luis Antonio de Villena protagonitzaran, entre d'altres, la tardor literària, temporada per a la qual les editorials reserven importants novetats. No obstant això, i encara que en principi s'havia dit que sortiria el setembre, s'haurà d'esperar fins el gener del 2001 per conèixer la nova novel·la del Nobel portuguès José Saramago, La caverna (Alfaguara), una obra en la qual l'autor trasllada el mite de la caverna de Plató al nostres dies. Els múltiples compromisos de l'escriptor obliguen a retardar la seva publicació uns mesos. L'argentí Ernesto Sábato reflexiona sobre la creixent falta de valors a la societat i denuncia la deshumanització de la societat tecnològica en un assaig, La resistencia (Seix Barral), que pren la forma de cinc cartes dirigides al lector i que es publicarà el setembre. De la mà del cubà Guillermo Cabrera Infante, Premi Cervantes 1998, arriba Puro humo (Alfaguara), una novel·lada i peculiar història del tabac, que recorre els cinc-cents anys d'existència d'aquesta planta mítica, així com la seva presència fonamental a la literatura i el cinema, des del cigar havà de Groucho Marx fins a la cigarreta d'Humphrey Bogart. La història d'Aurora del Valle, una fotògrafa i pionera del feminisme a la societat de finals del segle XIX, dominada per els homes, és narrada per la xilena Isabel Allende en la seva pròxima novel·la, Retrato en sepia (Plaza Janés»), que arribarà a les llibreries l'octubre, i que se situa entre San Francisco i Xile.EFE.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris