cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
20°

L'IEC instal·larà la seu provisional a l'edifici de Sa Riera, que pertany a la UIB

Manuel Castellet creu que el febrer del 2001 la delegació serà operativa

El president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Manuel Castellet, va informar ahir a Prada que l'Acadèmia de la llengua catalana instal·larà la seva seu provisional a Palma a l'edifici de Sa Riera de la Universitat de les Illes Balears (UIB). Amb tota probabilitat, la delegació de l'IEC serà operativa el febrer del 2001, segons va avançar Castellet, gràcies al conveni signat el passat mes de juliol amb el Govern autonòmic.

L'IEC va presentar ahir, en el marc de la XXXII edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) les seves activitats i la situació actual en el conjunt dels Països Catalans en la jornada «La tasca de l'IE com a nucli de recerca, de la seva creació fins al dia d'avui», en què el seu president va presentar la ponència «Política d'expansió de l'IEC i futur». Entre els objectius divulgatius i socials de la jornada d'ahir a Prada, cal destacar la de «sensibilitzar un públic originari de tots els Països Catalans a la presència de l'IEC arreu del territori, amb delegacions territorials i els objectius que tindran». La intenció de Castellet és de romandre a l'edifici de Sa Riera fins que la delegació de l'IEC a Palma quedi definitivament instal·lada a Can Oleo, que el president de l'acadèmia calcula que «no serà abans de tres anys», quan hagin acabat les tasques de restauració del palau gòtic del carrer Almudaina. El «valor» del conveni signat amb el Govern de les Illes Balears i Pitiüses radica, segons Castellet, en el fet que és «la primera vegada que es reconeix l'IEC com a institució que té la competència en matèria de normativa lingüística», tot i que la Universitat balear manté la seva competència d'òrgan consultiu.

A més, la informatització del Diccionari Valencià-catalano-balear d'Alcover-Moll és una de les futures tasques de l'IEC que el seu president va destacar ahir. Aquest projecte constarà de dos anys de feina i l'IEC comptarà amb la participació del Govern balear, la Generalitat de Catalunya i el Govern d'Andorra. «I esperam que també hi entri alguna altra comunitat autònoma», va ironitzar Castellet en referència a la Generalitat Valenciana.

Les dificultats d'instal·lar una delegació de l'IEC al País Valencià també va ser esmentada per Castellet, que va qualificar l'operació de «complexa» per les circumstàncies polítiques d'aquesta comunitat catalanoparlant. Tot sembla indicar, però, que l'acadèmia catalana de la llengua podria disposar d'una mena d'oficina a la ciutat de Castelló, on l'Ajuntament i la Diputació han establer algun tipus d'acord amb l'IEC en aquest sentit.

A banda del conveni amb el Govern balear, l'IEC manté un acord anàleg amb la Generalitat, amb l'Ajuntament de l'Alguer i amb la Universitat de Perpinyà "organisme pel qual qual l'Estat francès reconeix l'IEC" i en prepara un amb Andorra.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris