algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
17°

Breus

• POESIA

Homenatge a Espriu Colors d'Espriu, un espectacle poeticovisual en homenatge al poeta català Salvador Espriu, s'estrenarà avui amb motiu de les festes del barri barceloní de Gràcia. L'espectacle, organitzat per l'Associació de Veïns de la vila de Gràcia, és un recorregut antològic per la poesia i la prosa d'Espriu. L'obra es realitza en el marc de la campanya de reivindicació de la Casa Fuster com a futur Centre Cívic Cultural Salvador Espriu. Colors d'Espriu compta amb la participació de quatre intèrprets que contribueixen amb la seva veu, música, dansa i accions plàstiques a l'espectacle. Els components del repartiment són el guitarrista Toni Xuclà, la ballarina Mariana Giustina, l'artista Maria Àngels Farreny i l'actor de doblatge Lluís Marrasé, que també dirigeix la funció. E.P.

Darrers poemes de Rilke El gran poeta en llengua alemanya del segle XX Rainer Maria Rilke, abans de morir el 1923 de la ferida que li va provocar l'espina d'una rosa que li va enverinar la sang, va escriure durant la seva convalescència un bon nombre de poemes que ara, per primera vegada i al costat del nucli central de la seva obra, han estat traduïts al castellà. Aquest ambiciós projecte ha estat duit a terme pel major expert a Espanya de Rilke, el catedràtic de Filologia Alemanya de la Universitat Complutense Eustaquio Barjau i el traductor d'alemany Joan Parra, els quals amb aquesta acurada edició bilingüe, editada per Círculo de Lectores, han volgut commemorar els 125 anys del naixement del poeta. Rainer Maria Rilke va néixer a Praga el 1875 de pares austríacs i, després d'abandonar l'escola militar, començà una vida itinerant per tot Europa paral·lela a la literària. Admirador de Freud i Nietzsche, el 1899 va descobrir l'ànima del poble rus, on va viure un temps, i la influència de la qual en la seva obra es va fer després patent. EFE.

• TRASPÀS

Mor el poeta César Calvo El poeta peruà César Calvo, un dels més destacats de l'anomenada Generació del Seixanta, va morir a Lima víctima d'una aturada cardíaca, després d'una llarga i penosa malaltia. Calvo va ser premi Poeta Jove del Perú de 1960, juntament amb Javier Heraud, qui va ser mort a tirs als 21 anys per policies i pobladors de l'Amazònia peruana després d'iniciar una aventura guerrillera. L'escriptor, nascut a la selva peruana el 1940 i autor de Poemas bajo tierra i Las tres mitades de Ino Moxo, entre altres obres, va ser un etern enamorat de la cantautora i poeta peruana Chabuca Granda, a qui va retre pública i retuda admiració i a qui sempre considerà el seu amor impossible. EFE.

• FOTOGRAFIA

Spengler retrata la guerra La fotògrafa de guerra Christine Spengler, que durant aquests dies ha participat en un dels tallers dels cursos d'estiu de la Universitat Complutense, manifestà que no només cerca la mort, sinó «mostrar la història i deixar així testimoni de les causes injustes que hi ha en el món, sense recórrer a tècniques sensacionalistes». Spengler explicà que començà a fotografiar perquè va sentir «la necessitat imperiosa de testimoniar les causes injustes». Segons va relatar, un viatge al Txad, on va caure presonera dels hutus, la va dur a agafar una càmera per reflectir tot el que hi passava, i des de llavors no pot deixar per res a la seva Nikon. Després d'haver recorregut un gran nombre de països i, a la vegada, haver presenciat un gran nombre de guerres, el dolor que ha vist Spengler és sempre el mateix. «Aquelles persones que sofreixen una tragèdia, en qualsevol punt del món, sofreixen i senten el dolor de la mateixa manera», va dir.E.P.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris