cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
28°

Breus

• MUSEUS

El Prado conserva les cartes de Goya Les quaranta cartes autògrafes del pintor Francisco de Goya a Martín Zapater i Clavería, adquirides el 30 de maig per l'Estat passaran a fer part del Museu Nacional del Prado, segons ho estableix una ordre de la ministra d'Educació, Cultura i Esport, Pilar del Castillo, publicada oficialment. Aquestes cartes foren adquirides per l'Estat, a través de l'exercici del dret de tempteig, en una subhasta de la sala «Finarte» de Madrid. El preu final va ser de 130 milions de pessetes, al qual s'han d'afegir les despeses de la sala. Es tracta d'unes peces que varen pertànyer en el seu moment a l'acadèmic Rodríguez Moñino. Amb aquesta incorporació, el Museu del Prado passa a ser la institució que posseeix el major nombre de cartes autògrafes en tot el món. EPR.

• PREMIS

Convocat l'Alfons X el Savi 2001 La Caixa Castella-la Manxa i Edicions Martínez Roca, del Grup Planeta, han convocat el premi nacional de novel·la històrica Alfons X el Savi 2001. El termini d'admissió d'originals s'acaba el 31 de desembre i el premi s'entregarà al març del 2001. Els texts dels participants hauran de ser escrits en llengua castellana i no podran superar els tres-cents fulls. El guanyador del certamen rebrà cinc milions de pessetes, mentre que l'obra finalista serà premiada amb un milió de pessetes. L'import del premi implica el dret d'Edicions Martínez Roca a fer una primera edició de l'obra guardonada amb un mínim de 5.000 i un màxim de 40.000 exemplars. EPR.

• RESTAURACIÓ

Es recupera una obra de Poussin La restauració del quadre La mort de la Verge del pintor francès Nicolàs Poussin, que desaparegué el 1814 i fou retrobada recentment a l'església de Sant Pancraci d'Sterrebeek (Bèlgica), costarà aproximadament nou milions de pessetes. El quadre, creat per Poussin el 1623, autor d' El rapte de les sabines, per encàrrec de Jean-Francois de Gondi, primer arquebisbe de París. Després de ser exhibit en la capella dels Gondi a la catedral de Notre-Dame de París (1623-1802), l'obra de La Mort de la Verge es traslladarà al Museu de Belles Arts de Brussel·les. Poussin (1594-1665), considerat un dels grans pintors francesos del segle XVII, és admirat per quadres principalment inspirats en temes mitològics i bíblics. La Fundació Rei Balduí ja ha obert un compte a Bèlgica per recollir fons amb l'objectiu de restaurar l'esmentada obra, la rehabilitació de la qual puja a nou milions de pessetes, dels quals només en la neteja de la tela se n'invertiran sis. De moment es desconeix el lloc en què s'exposarà, ja que des del punt de vista jurídic, la peça seria propietat de l'església on fou retrobat, tot i que el director del Louvre, Pierre Rosenberg espera poder mostrar la pintura de manera temporal a París el 2001. EFE.

• PATRIMONI

Descoberta murada medieval a Zamora Les obres per fer una zona per a vianants que s'executen en el centre antic de Zamona han permès descobrir un nou tram de murada medieval, que data del segle XII. D'uns 30 metres d'altura, la troballa se situa en els límits de l'actual recinte emmurallat de la ciutat. Tècnics de la Junta de Castella i Lleó i responsables de les obres d'aquesta àrea visitaren ahir la troballa, que canviarà les teories al voltant de l'origen medieval d'un dels trams de la muralla que es conserva actualment, segons informaren fonts de l'equip arqueològic que supervisa les obres del centre antic, executades per l'Ajuntament de la ciutat amb fons europeus. Amb un cost de 1.500 milions de pessetes, les obres suposen la remodelació de mig centenar de carrers. EFE.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris