algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

Les ancestrals danses dels Cossiers varen omplir de festa els carrers d'Algaida

El president Francesc Antich presidí els balls dels dansaires el dia de Sant Jaume

La flaire mediterrània de l'alfàbrega, el soroll dels cascavells cordats a les calces, així com el colorisme de les indumentàries dels Cossiers inundaren d'alegria els carrers d'Algaida en el dia de la festivitat de Sant Jaume. Ahir matí, els ancestrals dansadors, juntament amb la figura del dimoni, tornaren a oferir els seus tradicionals balls en un ambient menys carregat que anys passats, ja que enguany, el dia de Sant Jaume ha coincidit en un dia feiner a quasi tot Mallorca.

El president del Govern de les Illes Balears, Francesc Antich, la vesprada de la festivitat de Sant Jaume no va poder fer acte de presència per la seva cita amb el president Aznar. Però ahir matí, Antich volgué sentir-se prop dels seus conciutadans. «Ha estat una vetllada molt llarga. Fa moltes hores que estam en dansa darrere els xeremiers, el flabiol i el tamborino, però encara tenc forces per fer més festa. Els algaidins som molt festers», va explicar Antich en un cafè de la plaça del poble, minuts després que els Cossiers oferissin el seu últim ball de Sant Jaume, ja que no tornaran a sortir fins a les festes de Sant Honorat.

L'església parroquial de Sant Pere i Sant Pau esdevingué l'escenari on els Cossiers encetaren la diada de Sant Jaume amb el ball de l'Oferta, peça interpretada per una colla de xeremiers. En el decurs del ball, els dansaires, vestits de blanc immaculat, amb una falda de color viu i una faixa amb cintes de la mateixa tonalitat, anaren oferint un brotet d'alfàbrega a polítics i capellans. Les bacines recaptades en l'ofici d'ahir es destinaran a la reforma del temple parroquial, que acusa un estat ruïnós.

Després de l'ofici, els Cossiers sortiren el carrer, on els esperava el Dimoni, per tal de dansar les peces més cèlebres: Mestre Joan, Els Reis, Obrir-nos, Flor de Murta, Dansa Nova, Es Mercançó i Titoieta. En aquesta darrera peça, el Dimoni, símbol del mal, és ferit de mort per la Dama.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris