nubes rotas
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
17°

El desxiframent del genoma humà, pas històric de la ciència

Els dos projectes genoma humà foren presentats en una fita història per a la ciència

89022

John Sulston.

El primer esborrany del genoma humà, o el que és el mateix, del «llibre de la vida», es va presentar ahir com un dels esdeveniments més importants en la història de la Ciència. Un grup de científics britànics del projecte internacional posaren en relleu que s'ha aconseguit desxifrar fins el 97 per cent del genoma, del qual el 85 per cent s'ha establert de manera precisa.

El mapa del genoma humà permetrà, entre altres coses, descobrir tractaments per a malalties fins ara incurables o hereditàries, tractar gens defectuosos o receptar medecines específiques segons el codi genètic de cada persona. Científics de setze laboratoris de sis països (EUA, Regne Unit, França, Alemanya, el Japó i la Xina) han participat en aquest important esdeveniment científic, que va ser celebrat ahir horabaixa en una intervenció conjunta, via satèl·lit, entre el president d'EUA, Bill Clinton, i el primer ministre britànic, Tony Blair.

Durant l'acte d'ahir, el director del «Wellcome Trust» "un dels organismes que han aportat fons al projecte", Michael Dexter, comparà el descobriment a la invenció de la roda i esmentà que «aquest codi genètic és l'essència de la humanitat, i mentre existeixin els èssers humans, serà important».

«La descodificació del genoma humà proporcionarà, per primer cop en la història de la biologia, una base fonamental que tindrà relació amb qualsevol descobriment en el futur o del que dependrà qualsevol descobriment del futur», afirmà el director executiu del departament del «Wellcome Trust» per al Genoma, Michael Morgan.

Segons Dexter, «la informació sobre la seqüència dels gens ens permetrà identificar de manera precisa quin gen és el que falla quan patim una malaltia. Una vegada que ho sapiguem, s'obre un nombre enorme de possibles tractaments».

En els 3.000 milions de dates que componen el «llibre de la vida» els científics han trobat que el 99'8 per cent són idèntics per a tots els éssers humans: la variació entre una persona i una altra és de sols el 0'2 per cent.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris