cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
20°

Breus

• EXPOSICIONS

Parés acull l'art materialista Ahir s'inaugurà a Barcelona l'exposició Pintura Metarealista, que reuneix obres de 18 pintors de diferents llocs d'Espanya. La mostra ocupa, per primera vegada, els dos nivells de la Sala Parés i la Galeria Trama i es podrà visitar fins el 22 de juliol. La mostra s'exhibí a València abans d'arribar a Barcelona i, d'aquí, es traslladarà a Alacant. A mitjans d'octubre s'exposarà a l'Spanish Institute de Nova York. El director d'Establiments Maragall, que inclouen la Sala Parés i la Galeria Trama, Joan Anton Maragall, explicà que la mostra «agrupa artistes que tenen una presència en el mercat però no són considerats dins l'art contemporani, artistes amb una individualitat i una personalitat molt marcades». El crític d'art i comissari de l'exposició, Juan Bofill, apuntà que el metarealisme vol «escapar-se de la materialitat, d'allò superflu, del concret, però són obres en què entra la raó».EPR.

L'escultura de Gabino a l'IVAM Relleus contraxapats, varetes cromades i columnes de ferro i alumini abstractes que recorden el treball dels armers medievals del segle XV de l'artista valencià Amadeo Gabino s'agrupen en l'esxposició retrospectiva Amadeo Gabino. Escultures 1960-2000, que es presentà ahir en l'Institut Valencià d'Art Modern de València. En la retrospectiva, que ocupa la sala de la primera planta de l'IVAM, es recullen desenes de peces escultòriques monumentals similars a les formes orgàniques de creixement i que suggereixen moviment i volum a través de les seves corbatures convexes i còncaves. L'antològica constitueix un acostament a la sigularitat plàstica de Gabino, a partir de les primeres escultures no figuratives que produí entre 1960 i 1965 i que desenvolupen una estètica propera a conceptes constructivistes, per endinsar-se a continuació en el període més personal els inicis del qual poden fixar-se cap el 1966, amb la participació en la XXXIII Biennal de Venècia, i que ha seguit fins ara.EFE.

• RECONEIXEMENTS

Parlament defensa el Nobel de Martí Pol El Parlament de Catalunya aprovà ahir per unanimitat una proposició no de Llei que insta la Generalitat a donar suport a la candidatura del poeta català Miquel Martí i Pol al Premi Nobel de Literatura i traslladar l'acord de la Cambra catalana a les associacions d'escriptors que proposen les candidatures al guardó a la Reial Acadèmia Sueca. El propi Martí i Pol assistí ahir a la Comissió de Política Cultural, que ha debatut i ha votat la proposició, presentada en principi pel diputat socialista Joan Surroca i que es va presentar després en nom de tots els grups. La primera de les intervencions fou de Surroca. Després han seguit la resta de portaveus a la Comissió que elogiaren el compromís social i la qualitat literària de l'obra de Martí i Pol.EPR.

• TRASPÀS

Mor l'escriptor francès Jules Roy El cèl·lebre escriptor francès Jules Roy, marcat per la seva joventut a Algèria i per les seves experiències militars en la Segona Guerra Mundial i Indoxina abordades en algunes de les seves obres, va morir ahir als 92 anys en Vézelay. La mort d'aquell qui assolí prestigiosos guardons com el Renaudot (1946) per La vallée heurese i el Gran Premi de Literatura de l'Acadèmia Francesa (1958) pel conjunt de la seva obra, fou anunciada ahir per la seva editorial Albin Micel. Considerat com un inconformista i iconoclasta, Roy deixa un legat d'una cinquantena d'obres entre novel·les, assaigs, teatre i relats autobiogràfics. Aquest «pied-noir» nascut el 1907 a Algèria i que optà per una carrera militar després de cursar estudis en aquella aleshores colònia francesa, va escriure en forma novel·lada una història dels francesos d'Algèria de 1830 a 1962 en Les chevaux du soleil, que es dugué a la petita pantalla.EFE.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris