lluvia ligera
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
23°

Roges i valentes, les dones de la Guerra Civil són ara protagonistes d'un llibre

Varen ser «àngels de la llar» alhora que dones valentes que es negaren en els anys de la Guerra Civil espanyola a esperar l'arribada de la mort amb un drap de cuina. Elles, dones d'empenta, són les protagonistes de la darrera obra de Mary Naxh, titulada Rojas. Las mujeres republicanas en la Guerra Civil española. Historiadora i fundadora de l'Associació Espanyola d'Investigació d'Història de les Dones, Nash ha decidit treure a la llum el coratge d'aquestes dones de les quals en 25 anys «no s'ha valorat mai el paper que varen desenvolupar durant la lluita i resistència del poble espanyol contra la dictadura».

Precisament perquè «no es pot entendre la transició sense tenir en compte les tasques que van dur a terme», l'escriptora ha volgut donar "a través d'una exhaustiva documentació procedent de primera mà amb un total de 150 entrevistes" el reconeixement que es mereix cadascuna d'elles. «Totes elles foren grans polifacètiques amb una capacitat organitzativa admirable». En aquesta obra s'abasta aquest vessant heroic d'unes dones que «en el seu dia varen decidir trencar amb els valors establerts del moment, ja que el lloc de la dona no era pas el front sinó la casa».

Aquesta imatge trenca amb la visió de la dona miliciana que en el decurs de la guerra no va assumir el paper de víctima sinó que «ben al contrari, varen saber com actuar davant l'adversitat». Segons assenyalà l'autora, el llibre analitza des d'un punt de vista social i històric aquest desprestigi sofert per la dona en aquest marc bèl·lic i també de la postguerra, alhora que revisa aspectes associats al fet com la prostitució a les reraguardes, els avortaments i la importància que donaren a la cultura i l'educació.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris