algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
20°

«El flamenc és en un moment especial que hem de cuidar»

L'actuació de Carmen Linares encetà a Valldemossa les Nits Mediterrànies del centre Costa Nord

Carmen Linares, una de les grans veus amb major projecció internacional en l'àmbit flamenc, encetà ahir al centre Costa Nord de Valldemossa les Nits Mediterrànies. Un ambiciós cicle de concerts, patrocinat pel Grup Serra, Majorica i Uni2, en què la cantaora féu brollar sentiments purs amb tota la seva força expressiva a través de cançons populars recollides per García Lorca. En el Café de Chinitas o Las Morillas de Jaén, foren tan sols una petita mostra de la capacitat interpretativa de Linares.

"Els vostres inicis musicals foren... 
"Cant des de nina com a amateur, i quan vaig finalitzar el batxiller m'ho vaig prendre més seriosament, fins que vaig debutar com a professional a França. Una trajectòria en què primer cantava com a acompanyament del ball i més endavant com a solista.

"Com sorgeix la idea d'interpretar peces recollides per Federico García Lorca? 
"Es tracta d'un treball que vaig estrenar a Granada ara fa nou anys dins del marc del Festival de Música i Dansa, i que sorgí en escoltar les composicions recollides per Lorca que va enregistrar a piano amb La Argentinita. Mitjançant aquesta audició que em va meravellar vaig fer-ne una actualització amb tot un elenc d'instruments d'avui com són: dues guitarres flamenques, una bateria, un contrabaix, un violí i una flauta.

"Per què creis que la branca musical del flamenc té tanta acceptació dins l'àmbit internacional? 
"Fonamentalment perquè es tracta d'una música arrelada de molta qualitat, amb bones lletres, sons i afinacions. Malgrat que la «pandereta» ha perjudicat molt aquest art, fora d'Espanya es realitzen seriosos treballs, així i tot també n'hi ha de dolents... A més cal dir que com assenyalà un crític, el flamenc és l'essència de la cultura. Una música ancestral on intervenen diferents cultures.

"En quina situació es troba actualment el flamenc? 
"Ara es troba en un moment especial que hem de cuidar molt perquè no s'espatlli l'expectació que hi ha per part del públic.

"La gent jove s'interessa cada vegada més per aquest art? 
"Aquest aspecte l'afront des d'un punt de mira molt optimista, crec que sí que a la joventut l'interessa, perquè si no fos així, mala cosa...

"Les escoles de formació estatals estan a l'alçada del qualitatiu nivell d'aquest estil? 
"En general les escoles de ball i guitarra són molt bones. En canvi el tema del «cante» és diferent ja que fins fa poc no existia cap tipus de centre docent. Sé que ara hi comença a proliferar alguna escola, però no puc opinar per manca d'informació, ja que de moment no en conec cap.

"Quins són els seus propers projectes? 
"He col·laborat amb el guitarrista Manolo Sanlucar en la confecció del treball Locura de brisa i trino amb textos també de García Lorca extrets de El divan del tamarit. Per això tenim programats una gira de concerts que tindran lloc, entre d'altres ciutats, a Rabena o en concret el dia 5 de juliol a Madrid. Mentre que a l'estranger visitarem Brasil, Mèxic i Estats Units.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris