nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 17°
16°

Breus

• ART

Cartes autògrafes de Goya El Museu del Prado es quedarà definitivament amb el lot de 40 cartes autògrafes dirigides per Francisco de Goya al seu amic Martín Zapater y Clavería, procedents de la col·lecció de l'historiador i acadèmic Antonio Rodríguez Moñino, adquirides ahir per l'Estat al llarg d'una subhasta de la sala Finarte a Madrid per 148 milions de pessetes. Amb aquesta adquisició, el Prado passarà a ostentar 98 cartes de Goya, que el converteixen en la institució mundial que posseeix més peces del pintor de Fuendetodos (Saragossa), afegides als més de 130 quadres que té, el darrer dels quals a incorporar-se va ser La Condesa de Chinchón, adquirit a començaments d'any per 4.000 milions de pessetes. Goya va escriure entorn de 140 cartes a Zapater, on l'artista aborda temes tan variats com íntims.EFE.

• EXPOSICIONS

Realitat i mite dels tartessis L'art i la cultura dels tartessis es poden veure al Museu Arqueològic de Madrid, on ahir s'inaugurà l'exposició «Argantonio, Rey de Tartessos», amb 173 peces entre les quals figuren les dels tresors d'«El Carambolo», Sevilla, i «La Aliseda» (Cáceres), del segle VII abans de Crist. Tartessos, la civilització dels quals es va estendre entre els segles IX i IV abans de Crist, és el nom que donaren els grecs a l'àrea occidental de la Mediterrània on, segons el mite, Hèrcules havia nascut i havia lliurat una batalla amb el gegant Gerió, abans que regnàs Argantoni, únic rei d'aquesta cultura documentat històricament. La mostra ofereix joies, aixovars, vaixelles de bronze, armes, estàtues, ceràmiques entre d'altres objectes procedents de Portugal, Anglaterra i França.EFE.

• LITERATURA

Correspondència de Giuseppe Ungaretti Algunes cartes i postals del poeta italià Giuseppe Ungaretti, escrites des del front durant la Primera Guerra Mundial quan era soldat, varen ser ahir trobades a un mercadet popular per dos joves comerciants. Nascut el 1888 i conegut per obres com El dolor i La terra promesa, trameté aquestes cartes entre el 14 d'agost de 1916 i el 19 de maig de 1917 a Nàpols, on el seu amic Gherardo Marone publicava una revista titulada «La Diana». Les peces manuscrites, que han assolit un preu de 10.000 dòlars, han anat a parar a l'«Archivio del Novecento» de la Universitat romana de La Sapienza.EFE.

Homenatge a Benedetti L'escriptor uruguaià Mario Benedetti considera que el món de la globalització «que s'està imposant durà la Humanitat al suïcidi», i criticà amb duresa els Estats Units, «una gran potència que tracta de dominar el món i que no respecta els Drets HUmans ni dins ni a fora de les seves pròpies fronteres». L'autor realitzà aquestes declaracions en el decurs d'un homenatge que li reté ahir la Universitat de Salamanca, en un acte on es llegí una selecció dels seus poemes davant d'un paranimf estibat d'estudiants.EPR.

Còpia clandestina de Lorca Una còpia manuscrita anònima de l'obra lorquiana Bodas de sangre, que circulà clandestinament entre els presos polítics de la presó de Granada després de la Guerra Civil, ha estat donada al museu casa natal de Federico García Lorca a Fuente Vaqueros. La còpia, de calígraf desconegut i que consta de 65 pàgines enquadernades al llibre, ha estat donada per Antonio Navarro Linares, exdirector de l'Auditori Manuel de Falla de Granada, i «passà de mà en mà clandestinament a la presó granadina entre molts dels empresonats per la Guerra Civil». EFE.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris