algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
13°

Breus

• LITERATURA

Escriptors al Sant Jordi Diversos escriptors que visiten Barcelona iniciaren la jornada de Sant Jordi d'ahir dedicant-se llibres uns a altres, en un acte que ha reunit una vintena d'autors literaris. La trobada, organitzada per un hotel de Barcelona, va començar amb un berenar que acabà amb les dedicatòries mútues de les seves obres per part dels autors. Entre els escriptors que hi han participat es trobava Lorenzo Silva, guanyador del darrer premi Nadal amb la seva novel·la policíaca El alquimista impaciente, Baltasar Porcel, Empar Moliner, l'exdiputada al Congrés Pilar Rahola, David Castillo, Arcadi Espada, Víctor Alexandre, Maria de la Pau Janer i el presentador de televisió Jordi Llompart, entre d'altres. DdB.

• NOVEL·LA

La darrera obra de Jordà L'escriptor mallorquí instal·lat a Sevilla Eduard Jordà, autor de llibres de poesia, diaris, novel·les i biògraf de roquers de la talla de Van Morrison, ha publicat Orco, un conjunt de relats amb els quals s'ha situat «en la frontera imprecisa que separa poesia i prosa», segons va dir. Jordà, que prepara la recent edició de les Memòries de l'escriptor català Josep Maria de Sagarra, viu a Sevilla des de fa anys, on fa feina, escriu a la premsa local i ha culminat l'escriptura d'aquests «relats de fantasmes que no tenen res a veure amb els fraus que se solen considerar literatura de terror», sinó amb el fet que «la vida no sigui més que una incessant acumulació de pèrdues». «Tot el que se'ns dóna, un dia ens ho arrabassen: l'amor, la joventut, la il·lusió, l'esperança, la mateixa vida; i la literatura serveix per rescatar tot el que hem perdut i tornar-ho a l'existència, per il·lusòria que sigui aquesta nova vida», diu Jordà. EFE.

• ART

Subhasten 40 cartes de Goya Quaranta cartes que pertanyen a la correspondència que el pintor aragonès Francisco de Goya va mantenir amb el seu amic el comerciant Martín Zapater seran subhastades el pròxim 30 de maig amb un preu de sortida de 100 milions de pessetes a la casa Finarte España. La correspondència entre Goya i el seu amic de la infància saragossana, el comerciant Martín Zapater, es va iniciar, segons el nebot d'aquest darrer i dipositari de les cartes, Martín Gómez, el 1775, quan l'autor de Las majas acabava d'instal·lar-se a Madrid, i es va prolongar fins el 1801. Obres com Cartas a Martín Zapater (1982) de Mercedes Agueda i Xavier Salas, o Diplomatario de Francisco de Goya(1991) d'Àngel Canellas han abordat l'estudi de tan prolixa correspondència. No obstant això, la primera notícia publicada de la seva existència va ser a càrrec del francès Yriarte en el seu llibre sobre Goya editat a París el 1867. EFE.

• PATRIMONI

Una muralla romana plena de llibres El projecte artístic Cúmulum, que pretén envoltar la muralla romana de Lugo amb llibres per tal de donar suport a la candidatura del monument a Patrimoni de la Humanitat de la Unesco, du reunits més de mig milió d'exemplars escrits en dotze llengües i fins i tot en braille. Així, s'han superat les previsions inicials i l'organització assegura que fins i tot 300.000 exemplars més estan en camí cap a Lugo. Segons explicà l'autora de la iniciativa, l'artista Luz Darriba, en una nau de 2.000 metres quadrats s'emmagatzemen obres arribades «de totes parts d'Espanya» i va dir que s'han rebut exemplars «dels cinc continents». Per aquest motiu va voler destacar el gran suport que aquesta iniciativa ha representat. E.P.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris