algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
19°

El telescopi Hubble celebra els seus deu anys amb l'Univers als seus peus

La quantitat de descobriments no té precedent per a un observatori

Fa deu anys, el 24 d'abril del 1990, el telescopi espacial nord-americà-europeu començà l'aventura d'investigar els secrets de l'Univers, una missió que ha complit amb honors, ja que ha albirat les intimitats de les galàxies.

«La quantitat de descobriments del Hubble no té precedents per a un observatori», va assenyalar en ocasió d'aquest aniversari l'administrador adjunt de la Nasa per a les ciències de l'espai, Ed Weiler.

En els seus deu primers anys en òrbita, el telescopi ha «estudiat 13.670 objectes, efectuat 271.000 observacions precises» i enviat milers de milions de dades «arxivades com un tresor científic en una cova d'Alí Babà per a les futures generacions d'astrònoms».

Així mateix ha permès poder determinar l'edat de l'Univers, uns 12.000 milions d'anys, amb un marge d'errada del 10 per cent.
Les informacions subministrades pel Hubble també han donat peu a la publicació de més de 2.600 estudis científics. «Però el que podria ser més important a llarg termini és allò que el Hubble ha aportat a cada un dels humans», destacà Ed Weiler.

Recordà els «descobriments i les imatges espectaculars de tres forats negres, de galàxies col·lidint i d'objectes estranys en els confins de l'Univers que han arribat a milions de llars a través de la premsa, la televisió i internet».

La gran aventura del Hubble va començar de manera catastròfica. Dos mesos després del seu llançament, quan els seus instruments es posaren en marxa, els astrònoms descobriren amb estupefacció que el telescopi era miop, incapaç de penetrar en les profunditats de l'Univers.

El seu mirall patia una «aberració esfèrica» a causa d'una errada humana, cosa que impedia que les càmeres del telescopi oferissin imatges clares: el Hubble, un projecte de quasi 300 milions de pessetes, era seriosament minusvàlid.

Es va haver d'esperar fins el 1993 perquè una missió d'astronautes anàs a reparar el telescopi d'onze tones, alt com un edifici de cinc pisos i que viatja a 600 quilòmetres d'altura a una velocitat de 28.000 quilòmetres per hora.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris