algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
13°

Un llibre recopilatori treu a la llum l'obra teatral del desaparegut Guillem d'Efak

Gall Editor publica per primera vegada les peces inèdites del polifacètic autor Guineà

69162

Guillem d'Efak, un home polifacètic.

T. A.

Com ha succeït en més d'una ocasió en la història de les lletres i de l'art, només quan un autor dedicat tota la vida a crear es mor, es fa aleshores la publicació pòstuma de les seves obres i en darrer terme el reconeixent a una trajectòria. Aquest és el cas de l'admirat, polifacètic i entranyable Guillem d'Efak (Guinea, 1929-Mallorca, 1995), de qui ara sortirà a la llum la seva biografia teatral, en forma d'una publicació d'obres completes.

I és que el teatre «era una taca negra evident», segons declarà Bartomeu Mestre, un dels millors coneixedors d'aquest emblemàtic personatge, l'obra del qual fou poètica, novel·lesca, cinematogràfica. En aquest sentit, Mestre explicà a Diari de Balears que d'Efak fou «un escriptor complet: poeta, narrador, autor de teatre, guionista, actor, cantant i fins i tot, un excel·lent rapsode, que jugà tots els papers de l'auca i a més», afegí Mestre, qui destacà d'altra banda que «la desídia institucional i el temperament de l'autor, gens afectat de repicar baules ni demanar favors, condemnaren d'Efak a un llarg silenci».

És per aquest motiu que el teatre, a diferència dels altres gèneres literaris «no s'ha fet per ser llegit sinó escenificat. Aquí el peix que es mossega la cua, ja que si les obres no es publiquen, els grups no tenen accés i difícilment són representades».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris