algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Breus

• LITERATURA

La massacre de Tlatelolco del 68 L'escriptor mexicà Carles Montemayor presentarà el proper dimarts el seu llibre Rehacer la historia, la primera anàlisi amb nous documents desclassificats al voltant d'una de les massacres més terribles que registra la història de Mèxic, la del 2 d'octubre de 1968, a Tlatelolco. L'obra, editada pel Grupo Planeta, analitza i dissecciona uns inespertats documents, donats a conèixer 30 anys després de la massacre de la plaça de les Tres Cultures de Tlatelolco contra estudiants d'ensenyança mitjana i superior de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM) i l'Institu Politècnic Nacional (IPN). Les acusacions al general mexicà Luis Gutiérrez Oropeza, aleshores responsable de l'Estat Major Presidencial (EMP), d'ordenar els trets contra la multitut ja varen aparèixer en el llibre Parte de Guerra. Tlatelolco 1968, que en 1999 editaren Julio Scherer i Carles Monsivale.EFE.

• EXPOSICIONS

Els germans González a València Pintures, escultures i peces d'orfebreria dels germans Joan i Julio González, cedides per l'IVAM de València, s'exhibeixen juntes a Manresa per primera vegada a Catalunya. La comissària de la mostra, la historiadora de l'art i professora de la Universitat Ramon Llull, Maia Creus, explicà que aquesta és la primera vegada que s'exposa de forma conjunta les obres d'ambdós artistes, més conegut aquest darrer que el seu germà com un dels més rellevants representants de l'avantguarda d'Espanya. L'exposició, que s'inaugura avui fins el proper 28 de maig, «és el diàleg de l'obra dels dos germans, que es varen formar com artesans en el taller del pare d'ambdós, Concordi González», assenyalà Creus. Si bé l'obra de Joan González (Barcelona, 1868-1908) no és tan coneguda com la de Julio, degut a la seva prompta mort abans dels 40 anys, Creus afirma que era un home cultivat, obert a les manifestacions artístiques, intel·ligent i observador, que desenvolupà una part de la seva obra a París.EFE.

AENA acull la Cultura Aeronàutica La regidora Dolores Navarro i el president de la Fundació AENA, Fernando Piña, presentaren ahir l'axposició Medio Siglo de Cultura Aeronáutica Espanyola, que romandrà oberta al públic en la Casa de Vacas del Parc del Retiro fins el proper dia 2 de maig. En aquesta mostra es podran contemplar per primer pic les vint maquetes a escala i articulables que formen la col·lecció de la Fundació AENA. Segons informà ahir l'Ajuntament de Madrid, com a complement a les maquetes es presenta un prototipus de l'avuió SAETA, cedit per el Servei Històric i Cultural de l'Exèrcit de l'Aire, i diversos objectes que pertanyien a pilots espanyols que varen fer història. Així mateix, s'exhibiran alguns olis del pintor Fernando de la Cueva, vídeos i divers material aeronàutic.EPR.

La Llonja mostra l'antològica de Torres L'edifici gòtic de la Llonja inaugurà ahir vespre la segona de les sis mostres incloses en el cicle «Trajectòries. Del 1970 al 2000», impulsat pel Govern balear. L'acte inaugural d'aquesta mostra, que romandrà oberta durant tot el mes d'abril, fou presidit per el conseller d'Educació i Cultura, Damià Pons, qui lloà la qualitat i «discrecció» de l'artista. En aquesta ocasió, la mostra fa un repàs dels treballs del pintor mallorquí Vicenç Torres, des dels seus inicis fins a l'obra més recent. Com ja avançà ahir aquest diari, Torres, al llarg de la seva trajectòria, s'ha amoïnat més pel procés creatiu que no pas per l'aspecte promocional i de fer-se conegut arreu en les galeries de Palma o de la resta del món. DdB.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris