nubes dispersas
  • Màx: 23°
  • Mín: 13°
14°

«El folklore no és dolent, és una manera de situar la cultura dominada i tenir-la domesticada»

El cantant i filòleg Biel Majoral va respondre a les preguntes dels internautes en el xat de «Diari de Balears»

El cantant i filòleg Biel Majoral es va sotmetre ahir a les preguntes dels internautes en el xat de Diari de Balears. Amb bon humor i diplomàcia es va «enfrontar» a totes les qüestions relacionades amb la música i la llengua.

"Sabem que estau a punt de treure un nou disc, quan serà? 
"Aquest mes d'abril.

"Com serà aquest treball? 
"Té tres parts molt específiques: l'una és la continuïtat de la cançó tradicional, amb tota la seva problemàtica, l'altre la incursió de músiques de fora i la seva adaptació al nostre àmbit territorial i la tercera així com expressam els nostres sentiments més actuals. Tot plegat fa que sigui precisament Temps, Temps, Temps, que és el títol que tindrà.

"Quina opinió teniu sobre el que representa Tomeu Penya a les Illes? 
"En Tomeu Penya representa un tipus de música que té una arrel o un substrat molt mallorquí i per això creu que l'ha d'exagerar. Ara, allò que és important és que de moment, fa servir com eina vehicular la llengua catalana i això ens fa sentir més normalitzats. D'altra banda, tot i que no puc estar d'acord amb qualque manifestació seva, és un músic que ha rodat molt i sap connectar amb la gent que no vol trobar intel·lectualismes dins el món musical.

"Qué hi ha de la vostra actuació a Nàpols? 
"Res de res. Ens varen demanar per actuar allà, però sembla que això s'ha trencat per algun tipus de malentès. Allò que és cert és que jo no he demanat mai cap subvenció per anar-hi.

"La direcció general de Cultura parlava d'una subvenció. Qui la demanà? 
"Segur que la va demanar l'organització del congrés que ens va convidar. Però no sé quin tipus de subvenció. De tota manera em varen dir que per anar a actuar a Nàpols amb el grup, som un mínim de sis persones, ens donaven 200.000 pessetes. Calculau quin percentatge devia ser.

"No trobau que per qui no volia vendre la cultura, heu batut rècords de vendes? 
"No sé què és un rècord de vendes. Hem venut per fer un altre disc. Arà bé, quan qualque persona ven ho fa per especular o per fer-se ric. Us puc assegurar que no en som, de ric, ni que he especulat. He baratat cançons per un present i així pens continuar fent-ho.

"On acaba la cultura popular i comença el folklore? 
"El folklore que un temps molta gent deia colflori, no és cap cosa dolenta en si, és una manera de situar la cultura dominada i tenir-la domesticada. El problema és la cultura popular, que avui dia és una cultura més aviat elitista i que no es tracta de la recuperació de formes passades sinó de continuar generant cultura amb les formes presents. Sense perdre el sentit, el sentiment, la força i l'expressió que al cap i a la fi la identifica.

"Anam a més o anam cap enrere com els crancs. Quan arribarà la independència? 
"Fa més de trenta anys que somnii amb aquest moment. És la clau per poder gaudir de la llibertat cultural, social i tot allò que implica llibertat.

"Record les vostres declaracions explosives quan éreu conseller el 1979... 
"Jo d'explosiu no n'he usat mai, eh?. Ara bé, va ser una bona temporada. La política la fèiem a partir de les idees i amb la certesa que això era rellevable, és a dir, ningú no es perpetuaria en el poder, per petit que fos. Per això podíem exercir la llibertat d'expressió.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris