cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
19°

El Principal se suma al centenari d'un dels 'autors més importants d'aquest segle'

Magisteri Teatre i Zitzània fan dos muntatges basats en l'obra de Pere Quart

La cartellera del Teatre Principal ret homenatge a Pere Quart i estrenarà dos espectacles ben diferents, La Fam i Això guixa, per celebrar el centenari del naixement de l'escriptor sabadellenc Joan Oliver.

El conseller de Cultura i Joventut, Cecili Buele, i el director del Principal, Pere Noguera, presentaren ahir la programació, acompanyats dels seus directors, Pere Planella, coautor d'Això guixa i Antoni Artigues, director de Magisteri Teatre, que aquest vespre porta a l'escenari ciutadà la dramatúrgia de La Fam. «Aquesta és una obra de guerra», precisà Artigues, en què Oliver expressa la seva visió crítica sobre l'evolució històrica a partir del 1936 des del punt de vista de la revolució. Artigues destacà que malgrat la insistència per part d'algunes entitats culturals i mitjans de comucació de Catalunya a usar el català estàndard, «el grup d'actors de Magisteri Teatre representarà l'obra en mallorquí».

Per la seva banda, Pere Planella defensà l'obra dramàtica d'Oliver tot i ser «el gran frustrat en el teatre i qualificà l'autor com un dels més importants d'aquest segle malgrat les poques estrenes que tingué. Com en el cas d'altres intel·lectuals de l'època, "continuà", la creació literària d'Oliver quedà estroncada quan s'exilià a Xile però malgrat tot, aconseguí ser un dels autors catalans que més fidel ha estat a la seva llengua i al seu país tot protagonitzant la seva particular revolució antifranquista en els anys 40 i defensant aferrissadament la catalanitat i les llibertats dels catalans», manifestà Planella.

La següent funció, Això guixa, que tindrà lloc demà i demà passat, és un espectacle que recull diferents textos narratius i de poesia a través dels quals Marta Pessarrodona i Pere Planella han elaborat una dramatúrgia en què s'analitza la vida, obra i naturalment les idees d'Oliver. L'autor té una presència directa en l'espectacle gràcies a un muntatge de vídeo i so, que li permet intervenir com un personatge més a dalt de l'escenari, tot conversant amb els altres actors, Ignasi Riera i Montse Guallar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris