algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

L'emblemàtica capa reial holandesa és una falsificació

La notícia s'ha conegut amb la publicació d'un llibre de Dieuwke Grijpma

La capa d'ermini de la Casa Reial holandesa, que només és utilitzada el dia de la coronació, és una falsificació realitzada en secret pel modista suís Erwin Dolder.

La revelació, coneguda ahir, dimecres, amb la publicació del llibre Vestuario para la Elite, de la periodista Dieuwke Grijpma, assegura que la capa amb els 83 lleons brodats amb or és una falsificació des de fa 50 anys. La capa, que fou fabricada a Brussel·les per la coronació de Guillem I el 1815, és considerada com un dels majors tresors reials i només es treu de la seva vitrina una vegada en la vida de cada monarca.

La capa desaparegué sense que ningú se n'adonàs fa mig segle, quan el modista Dolder, conegut per la seva extravagància, a més de pel seu encant i facilitat per entrar en cercles exclusius, conquistàs el gust de l'antiga reina Juliana, la mare de l'actual sobirana. Quan la Reina encarregà a Dolder la renovació i restauració de la peça, el modista decidí fabricar una nova capa reial i quedar-se l'original, que el tenia obsessionat. Per dissimular el seu engany, l'únic que va romandre original del mantell foren els 83 lleons brodats amb or, que foren aferrats a la nova peça.

L'any 1956, Dolder, endeutat i sense permís de residència a Holanda, fou repatriat a Basilea, fins on va viatjar amb el seu carregament reial secret. Durant anys, el dissenyador va fer escarafalls del seu valuós «souvenir» de la Casa Reial holandesa i en la dècada dels seixanta fou vist vestit amb la capa d'ermini quan freqüentava bars d'homosexuals al seu país. Dolder morí el 1970 i amb ell es va perdre el rastre de la més valuosa peça de vestuari de la família reial holandesa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris