algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 12°
12°

Paul Bowles, l'escriptor d'«El cel protector», mor als 89 anys

L'escriptor nord-americà establert al Marroc morí ahir a l'hospital italià de Tànger

L'escriptor nord-americà Paul Bowles, considerat en vida com un viatger i un dandy cosmopolita, va morir ahir a l'hospital italià de la ciutat marroquina de Tànger d'una crisi cardiorespiratòria, que fa dies l'havia sumit en el coma. L'escriptor tenia 89 anys. Bowles tingué un èxit fulgurant el 1950 amb la novel·la «El cel protector», que el convertí en un «gurú» internacional de les lletres.

Instal·lat a Tànger des de 1947, arribà a identificar-se tant amb aquesta ciutat àrab, marcada per la liberalització dels costum, que va ser qualificat de «djinn honorari».

Bowles és autor de quatre novel·les i seixanta contes. Va ser ell qui inicià la moda «orientalista» dels anys 50. El efectes foren que aquesta ciutat portuària de la Mediterrània atragué nombrosos escriptors cèlebres de la generació Beat: William Burroughs, Allen Ginsberg i Jack Kerouac. El «club Bowles» era, aleshores, un dels principals centres de la literatura nord-americana.

Nascut el 30 de desembre de 1910 a Nova York, Paul Bowles travessà el segle vivint al compàs del seu temps, sense deixar de costat res en absolut. Fins al final de la Segona Guerra Mundial, Bowles es guanyà la vida amb la música. Treballà per als més grans del cinema i el teatre; compongué tres òperes, dues d'elles inspirades en García Lorca; i posà música a nombrosos texts d'escriptors: Tennessee Williams, Gertrude Stein, Saint John Perse, James Joyce, Paul Valéry; també compongué música per a obres d'Orson Welles. Sting i el seu grup de rock, Police, s'inspiraren els anys 80 en «El cel protector» per realitzar l'àlbum «Synchronicity».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris