algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
17°

Jovent, vint anys de «la utopia a la realitat»

L'esplai de Sa Indioteria celebra l'aniversari amb la publicació d'un llibre de Miquel Àngel Rayó

85162

Els menuts, devora l'escala del club. Fotos: CURRO VIERA.

Fa vint anys va néixer el Club d'Esplai Jovent amb moltes de ganes de revitalitzar una de les barriades més allunyades del centre i amb una problemàtica molt definida entre els joves. Girant la ullada cap enrere es pot palpar el camí fet per aquella colla de gent emprenedora i amb visió de futur. Els números canten: ara per ara, són sis-cents al·lots d'entre cinc i disset anys i noranta monitors els que tenen el seu cau al local de Jovent, «Can Bum», com afirma Bartomeu Suau, rector de la Parròquia de Sa Indioteria i ànima del grup. El Jovent es converteix, així, en el club d'esplai més nombrós de les Illes, una associació que ha permès allunyar alguns fantasmes entre els joves. «En aquest barri hi ha de tot, com pertot, però els nivells de conflictivitat juvenil no són alarmants», comenta Suau.

Molts dels al·lots que han passat durant aquests anys pel club hi han tingut una relació tan estreta que han optat, a l'hora d'anar a la Universitat, per cursar carreres lligades a l'educació. El club sosté uns principis educatius molts clars: crear consciència de poble, ser no confessionals, cada secció ha de tenir un valor pedagògic per ella mateixa,...».

De fet, cal fer esment a les seccions. N'hi ha tres: Exploradors (5-8 anys); Robinsons (9-12 anys) i la tercera secció. Els exploradors, que tenen el color vermell com a senyera, estan dividits en Petits Ropits, Ropits, Falcons i Àguiles.

Els Robinsons, que són distingits pel color verd, estan dividits en Descobridors, Missatgers, Creadors i Pioners, resseguint un poc les passes de Robinson Crusoe, un aventurer que va descobrir un nou món, que va trobar amics missatgers de la talla de Divendres, que va crear un món a la seva mida i que va tornar a la seva terra, convertint-se en Pioner.

Tal volta la secció on més hi ha per fer és la Tercera, la de color blau, «és el moment en què el nin deixa enrere la infantesa i penetra en el món dels adults. És l'hora del despertar». Al moment dels tretze anys s'anomena Vida; als catorze, l'Aventura; el Grup Juvenil representa la Consolidació i el Segon Grup Juvenil viu el comiat del club d'esplai, un comiat a mitges perquè si el jove de setze o disset anys ho vol, pot optar per ser premonitor dels exploradors. El pont que comença dia 3 de desembre és el marcat per brufar els vint anys «De la utopia a la realitat» del Jovent. Al vespre d'aquest divendres hi haurà un sopar de gala per als pares. Els monitors i els membres del club més grans seran els responsables del menjar, de les taules... que tot vagi com una seda.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris