cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 17°
22°

El sostre del món creix dos metres

L'Everest té 8.850 metres, segons la revisió feta per la National Geographic Society

L'Everest és més alt del que es pensava fins ara i el cim s'eleva fins als 8.850 metres, és a dir, dos metres més que els que assenyalen els mapes actuals, anuncià ahir la National Geographic Society (NGS). Aquesta revisió de l'altura del «sostre del món», anunciada amb ocasió del 87è Congrés anual del Club alpí nord-americà, a Washington, fou possible gràcies a la utilització de les noves tecnologies, sobretot el recurs del sistema de posicionamient mundial per satèl·lit (GPS).

Les noves medicions foren fetes el 5 de maig per un equip d'alpinistes format per Pete Athans, el seu camarada Bill Crouse i cinc xerpes. Una vegada que arribaren al cim, pogueren connectar dos receptors GPS durant cinquanta minuts, explicà Bradford Washburn, director honorari del Museu de Ciències de Boston (Massachusetts). «Era molt agradable ser al sostre del món aquell matí, bufava un poc de vent i hi havia almenys 24 graus Celsius», contà Pete Athans, l'únic occidental que ha arribat sis vegades al cim. Alguns científics del Departament de Ciències Aeronàutiques de la Universitat de Colorado, situat a Boulder, interpretaren les informacions subministrades pel GPS i calcularen l'altura exacta del cim.

Si l'altitud no sembla haver variat respecte de precedents mides GPS efectuades fa quatre anys, els investigadors determinaren que la posició horitzontal de l'Everest havia canviat. L'Everest es mou cap al nord-est a un ritme de tres a sis mil·límitres per any, segons Bradford Washburn. Aquest desplaçament es deu a una falla tectònica que empeny el subcontinent indi sota el Nepal i la Xina, i que és l'origen de la serralada de l'Himàlaia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris