nubes dispersas
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
11°

Nous estudis indiquen l'existència de vida a la Terra fa 2.300 milions d'anys

Fins ara la data més remota acceptada era de fa mil milions

Formacions de roques riques en ferro, que daten de fa 2.300 millions d'anys, indiquen que les masses de sòl del planeta Terra varen estar cobertes d'éssers vius almenys 1.000 millions d'anys abans del que els investigadors pensaven en un principi, segons ha explicat un geòleg japonès de la Universitat nord-americana de Penn State, en la reunió anual de la Societat Geològica Americana que ahir se celebrà a Denver.

«Fins ara, la data més remota que s'ha acceptat per determinar la vida a la Terra era de fa 1.000 milions d'anys, però ara podem anar més enrere fins almenys altres 1.000 milions d'anys més», explicà el professor Hiroshi Ohmoto, catedràtic de geociències i director del Centre d'Investigació Astrobiològica de la Universitat de Penn State.

«És clar que llavors, la vida terrestre estava més en la natura dels bacteris que en els arbres o mamífers», afegí el professor. Ohmoto, en col·laboració amb altres especialistes de la Universitat Rand Afrikaans de Johanesburg, Sud-àfrica, investigà les anomenades laterites o dipòsits rics en ferro que es formen quan els àcids orgànics (els que es creen quan es descomposa la matèria viva) acumulen ferro de les capes superiors de la roca i els dipositen després com a òxid en les capes inferiors.

La construcció normal de la laterita és de tres bandes: una capa deficient en ferro coberta per una capa rica en ferro que està coberta a la seva vegada per una altra capa deficient en ferro. Les laterites modernes es formen en els tròpics, en els quals les grans quantitats de material orgànic es descomposen ràpidament. «Perquè es formin les laterites hi ha d'haver material orgànic i oxigen atmosfèric», explicà Ohmoto als assistents a la reunió de Denver.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris