algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Mir plasmarà el trànsit de Cervantes de la carrera militar a la literària a Lepant

El monument s'instal·larà l'any vinent per presidir el IV Congrés Internacional de Cervantistes

69392

Jaume Mir (esq.) posa al Partenó amb J.M. Casassalles.

Lepant va marcar la disjuntiva de Miguel de Cervantes entre les seves dues vocacions: va ser allà on l'autor canvià l'espasa per la ploma, on passà a desenvolupar la seva trajectòria literària en detriment de la carrera militar. Amb la idea de plasmar aquesta transició afrontarà Jaume Mir la realització del monument en homenatge a l'escriptor, que s'instal·larà a la petita ciutat de Lepant gràcies a la col·laboració entre institucions espanyoles i gregues.

Impulsat pel president nacional de l'Associació de Cervantistes, Josep Maria Casassalles, el projecte va viure fa dues setmanes una de les seves passes prèvies amb el desplaçament de Mir i els representants de les institucions espanyoles a Grècia. El viatge fou exitós en el seu doble objectiu: d'una banda, convenir entre totes les parts els detalls de finançament del projecte; d'altra, possibilitar que l'escultór escollís l'emplaçament de la futura obra, i s'inspiràs en la manera de representar l'imprescindible autor que és Miguel de Cervantes.

El projecte, segons informà l'escultor, estarà llest d'aquí a un any, instal·lat per presidir el IV Congrés d'Associacions de Cervantistes. En aquest prenen part l'Ajuntament d'Alcalà de Henares i la Universitat de la localitat, la Comunitat Autònoma de Madrid, el Ministeri d'Exteriors del Govern central, l'Ajuntament de Lepant, el Ministeri de Cultura grec i l'Ambaixada espanyola a Grècia, institucions que s'han engrescat en la iniciativa «amb molt entusiasme».

Mir, qui destacà Casassalles com «la vertadera ànima del projecte», apuntà que el monument s'instal·larà davant de la mar on es lliurà la batalla, al pintoresc passeig de la ciutat. Vol, a més, que sigui especial: «Ja s'han fet molts monuments a Cervantes, però vull que aquest reflecteixi la idea que Cervantes va néixer amb una doble vocació, la de militar i la de literat». Reprenent la fatal pèrdua del braç esquerre de Cervantes a la batalla de Lepant, Mir representarà l'autor en actitud simbòlica: clavant l'espasa a terra amb una mà, alçant la ploma en l'aire amb l'altra.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris