algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Brotons: «He de dedicar molta energia a l'Orquestra per aconseguir el màxim»

La Simfònica inicia demà a l'Auditòrium la desena temporada de la darrera època

91842

Brotons encara una temporada difícil però amb molts i bons projectes.

P. Bota.

Demà, a les 20'45 hores, l'Orquestra Simfònica de Balears començarà la temporada, la que fa deu de la darrera etapa de la formació. Salvador Brotons dirigirà la formació i el pianista Ilan Rogoff amb un programa, (Commemorativa, de Brotons; Concert per a piani núm. 3, de Prokofiev i Quadres d'una exposició, de Mussorgski/Ravel) que el mateix mestre no dubta a qualificar de molt difícil. És per això mateix que ahir matí l'Auditòrium bullia d'activitat: els grups d'instruments acabaven de perfilar els darrers detalls, Brotons havia de parlar amb uns i altres,... tot i això trobà temps per atendre Diari de Balears.

"Sembla que aquesta serà una temporada clau per a l'Orquestra. 
"Evidentment. Basta dir que en tots i cada un dels concerts que s'han programat hi ha obres grans. Hi ha una gran varietat, diversitat d'estils... que farà que l'orquestra s'hagi de superar.

"Vol dir això que s'haurà de treballar molt? 
"Sí. És l'única manera. Si es treballa molt hi pot haver resultats. Per la meva part hi ha d'haver un grau d'exigència alt. Sé que no puc defallir ni un moment, he de dur la formació amb molta d'energia per aconseguir el màxim.

"Els músics també hauran de posar-hi de la seva part. 
"Ells responen. Ahir mateix (dilluns per al lector) havíem vingut de fer un concert d'Eivissa i vàrem assajar l'horabaixa a tota màquina. Vàrem acabar set minuts abans de l'hora acordada molt cansats, els músics gairebé em demanaven d'anar a casa. Malgrat això, tinc clar que no puc baixar el llistó.

"Hi ha veus crítiques amb la vostra gestió. Hi ha gent que voldria que Brotons no fos titular d'altres formacions. Què hi teniu a dir? 
"La veritat és que som una persona molt ocupada. Faig moltes coses, però és quelcom intrínsec amb mi. Des dels onze anys som així. D'aquesta activitat se'n poden extreure dues lectures. Una negativa, que és la que diu que no és bo fer tantes coses perquè no en fas cap de bé, i una de positiva, que és dir que som una persona molt sol·licitada, amb moltes coses a fer, amb un ritme de vida molt intens... I això és bo per Mallorca. La majoria de directors (com ara Pedro Pablo Rico) tenen més d'una orquestra... és quelcom enriquidor per als mateixos músics. Els crítics han de tenir en compte que Mallorca és una illa; cada vegada que jo surt duc el nom de la Simfònica arreu del món. Tal vegada no seria dolent que passàs més temps a l'Illa, però si em dedicàs a fer les tasques de director. Per les altres, hi ha altres persones.

"Sou l'únic cap visible de l'Orquestra? 
"Sí. A més estam en una època de transició. Hi ha nou govern... d'aquí a poc hi haurà un altre gerent a la Fundació. Ara per ara, si algú ha de tenir la culpa, aquest som jo. El fet que l'any passat arribàs tard a dos assaigs perquè els avions es retardaren va provocar alarma en el si de l'Orquestra. Enguany he programat els viatges amb molt de temps. Esper no tenir problemes de transport, uns problemes que es multipliquen pel fet de venir a una illa.

"D'aquí a poc tindrem nou Conservatori, la que hauria de ser futura seu de l'orquestra... 
"L'Orquestra ha d'estar molt relacionada amb el conservatori perquè és el seu futur. Que els músics estiguin pel centre pot dur més resultats positius que no negatius. Que jo sigui per allà pot ser molt bo. En un moment donat puc escoltar com toca un alumne, puc fer-hi conferències... Conservatori i Orquestra han d'anar de la mà.

"Hi ha prevists enregistraments aquesta temporada? 
"En aquest sentit hi ha molts de projectes i molt bons. La multinacional Naxos voldria treure un compacte cada any amb nosaltres (amb música de Granados, Montsalvatge, Marquès,..). Una altra discogràfica, Albany, també està interessada a enregistrar amb la Simfònica. Hem d'estar oberts al món. És difícil que la formació surti fora perquè som a una illa, però pot sortir mitjançant treballs de distribució internacional i no només local. He de dir en aquest sentit que vull que a principis de l'any que ve surti un treball sobre Samper que es començarà a enregistrar el mes que ve.

"Això significa un ritme de feina trepidant... 
"Sí i, a més, cal assenyalar que l'Orquestra està molt compromesa (temporada d'òpera, concerts extraordinaris, el concert de les Illes, concerts familiars,...). De tota manera, estam molt contents perquè hem aconseguit eixamplar la formació, la nova junta directiva ha estat molt oberta a les sol·licituds que hem fet els músics. Hi haurà més vent, tindrem una harpista. Això es tradueix en què el repertori que podrem fer serà millor.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris