nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
11°

Breus

• PATRIMONI

La major necròpoli de la Península Les excavacions efectuades des de la primavera passada al jaciment de Can Llobateres i la necròpoli de Can Piteu, a Sabadell (Barcelona), han posat al descobert la necròpoli d'incineració més important de la Península Ibèrica pel que fa al nombre de tombes i a la qualitat de restes i una de les més importants d'Europa juntament amb la de Mailhac, a França. Els tècnics han recuperat prop de 900 tombes de les edats del Bronze i del Ferro, i més de 400 restes fòssils de diverses espècies animals de fa 9'5 milions d'anys. La necròpoli s'estén sobre uns 1.000 metres quadrats, on els investigadors estimen la localització de més de 1.000 tombes, de les quals n'han recuperat gairebé 900. Al costat nord es van enterrar centenars d'urnes cineràries de l'Edat del Bronze Final. En el període següent, els habitants de l'Edat del Ferro Inicial van ampliar la necròpoli cap al sud. Els seus vestigis es localitzen en unes 300 grans tombes en fossa on encaixaven l'urna cinerària i diferents vasos d'ofrenes.EFE.

Candidatura de Lugo a la Unesco El batle de Lugo, el socialista Xosé Clemente López orozco, confirmà ahir que pretén dur a terme una campanya institucional per afavorir la candidatura de la Murada a ser declarada Patrimoni de la Humanitat. De moment, els tècnics de la Unesco visitaran el proper mes de febrer la Murada de Lugo per avaluar la seva candidatura, efectuada el passat mes de juny per part del Govern central, i la decisió es prendrà a finals de l'any 2000. L'informe dels tècnics haurà d'estar enllestit a finals de juliol, per poder concórrer a la selecció que determinarà les declaracions definitives.EPR.

• ART

Velázquez a Roma Quinze quadres pintats per Diego de Silva i Velázquez, alguns d'ells procedents d'Espanya i Gran Bretanya, s'exposaran a la Galeria Borguese de Roma a partir del 10 de novembre per celebrar el quart centenari del naixement del pintor sevillà. L'exposició, que durarà fins al 30 de gener, ha patit problemes organitzatius, ja que inicialment estava prevista per a un altre museu i que no podrà comptar amb una de les obres més destacades del pintor, el retrat d'Innocenci X. També ha estat modificat el títol de l'exposició, ja que el previst «Velázquez e Italia» serà finalment «Velázquez y Roma», amb la intenció que l'argument sigui fer veure als assistents de quina manera varen influir a la tècnica i els temes del pintor sevillà els seus dos viatges a la capital italiana.EFE.

• TRASPÀS

Leopoldo Castedo L'historiador Leopoldo Castedo Hernández de Padilla morí ahir a Madrid, a l'edat de 84 anys, a conseqüència d'un infart que li sobrevingué quan es trobava a l'avió amb el qual havia d'emprendre un viatge a Washington. Castedo, nascut a Madrid l'any 1915, es va nacionalitzar a Chile l'any 1948. Fill de Sebastian Castedo, va ser alumne d'Ortega i Gasset, Pedro Salinas, Agustin Millares i Antonio Ballesteros.EFE.

• LITERATURA

16.000 persones a la Fira del llibre Prop de 16.000 persones visitaren la Fira Internacional del Llibre en el dia de la seva inauguració a la ciutat de Monterrey, a la qual prenen part 450 cases editorials procedents de 18 països. La Fira, que celebra aquest any la seva novena edició, està consagrada a Cuba com a país convidat. A més de la presència dels estands es desenvoluparan activitats paral·leles de cinema, teatre, dansa i conferències.EFE.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris