muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín:
13°

La pujada del nivell dels oceans no es deu només a l'escalfament climàtic

Altres fenòmens, sovint locals, contribueixen a aquest augment

L'augment del nivell del mar, que podria provocar fins i tot la desaparició d'illes a l'oceà Pacífic, té raons més complexes que el simple escalfament climàtic, segons declarà un científic davant l'Assemblea Anual del Fòrum del Pacífic Sud. Altres fenòmens, sovint locals, contribueixen també a aquell augment, explicà el director del Centre d'Estudis de les Marees de la Universitat australiana de Flinders, Wolfgang Scherer, davant representants de 16 països de la regió del Pacífic, reunits al Palau (Micronèsia) en la seva 30 sessió anual.

Encara que és possible que l'Oceà Pacífic registri un augment de nivell de dos mil·límetres en un any, aquest fenomen varia considerablement segons la zona, afegí. Els canvis climàtics són una de les preocupacions essencials dels països del Pacífic Sud, que corren el risc de veure els seus territoris coberts per les aigües, alguna cosa que ja està succeint.

Dos illots de l'arxipèlag de Kiribati han desaparegut ja, segons varen indicar els seus dirigents, i també l'arxipèlag de les Tuvalu ha demostrat la reducció de la franja costanera dels seus nou esculls coral·lins. L'altitud màxima de les Tuvalu és de cinc metres.

En altres llocs, com Rabaul (Papua-Nova Guinea), l'aparició de volcans ha fet pujar el nivell de la terra, de la mateixa manera que a Austràlia, on certes regions estan elevant-se, cosa que provoca un descens del nivell del mar.

En general els països del Pacífic Sud acusen els països industrialitzats de ser responsables del reescalfament del clima de la Terra i, per tant de les amenaces que se'ls acosten.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris