algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
17°

Mallorca recupera la història documental

L'Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca s'amplia amb noves incorporacions de pel·lícules

85148

Margalida Albertí mostra una de les pel·lícules incorporades.

J. M.

Cada casa és un món. Cada família té la seva història i a vegades fins i tot un bocí d'aquesta està immortalitzada en imatges, escenes de la seva infantesa, de paisatges, de moments històrics, d'arribades importants. Documents que tenen un gran valor, documents que no poden quedar-se arraconats, ni tampoc poden caure en l'oblit perquè tot això forma part del nostre passat. Necessiten mà de metge, mà que reben des de l'Arxiu del So i de la Imatge a través de la campanya «fent memòria» posada en pràctica per recuperar el patrimoni visual de Mallorca. Els particulars deixen copiar, dipositen o donen les seves pel·lícules antigues a l'Arxiu del Consell de Mallorca. D'aquesta manera s'assegura la seva conservació i es possibilita la seva consulta pública. D'aquesta manera el passat es posa al servei del futur.

D'ençà que el Consell, en sessió extraordinària de 28 de setembre de 1998, va aprovar la creació de l'Arxiu del So i la imatge s'ha treballat amb l'objectiu de recuperar, difondre i conservar el patrimoni fotogràfic, videogràfic i fonogràfic produït o relacionat amb l'Illa de quasevol temàtica, format i suport. S'han aconseguit documents força importants. Contínuament va arribant material nou i l'arxiu a poc a poc es va fent gran. Fou inaugurat el dia 11 de maig de 1999 juntament amb l'exposició del fotògraf i cineasta Josep Truyol.

Així, cal destacar la donació d'Andreu Muntaner. Es tracta de les imatges de l'arribada del general Italo Balbo a Pollença el 1928. S'ha fet arribar una còpia de 35 mil·límetres en nitrat que es troba actualment en procés de restauració.

Pilar Sureda, filla del poeta i pintor Jacob Sureda i de la pintora Eleanor Sackett ha cedit la còpia d'unes imatges dels anys 30 en què es poden veure escenes taurines i escenes familiars rodades en diferents llocs.

El president de la Comissió de Cultura del Consell, Cecili Buele, va explicar els projectes futurs de l'Arxiu del So i la Imatge. «Tenim prevista la publicació de les conferències del II encontre de Filmoteques, la neteja, restauració i si cal catalogació i difusió de l'Arxiu fotogràfic de Gaspar Rul·lan».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris