cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
11°

«Els jardins de l'ànima de Santiago Rusiñol» s'exposaran a Sa Nostra

La mostra, amb nombroses obres fetes a Mallorca, s'inaugurarà dia setze

96380

«Jardí del Faune» (Mallorca, 1902), una de les obres de l'exposició.

«I és que els jardins són el paisatge posat en vers, i els versos escrits en plantes van escassejant pertot arreu; és que els jardins són versos vius, versos amb saba i amb aroma/ Si els vols veure encara, oh poeta!, aquestes darreres flors i aquests darrers jardins, no tardis, que prompte s'hauran desvanescut!/. Vés-hi aviat, que enlloc podràs somniar a més bona ombra/. Vés-hi, poeta, si vols escoltar la poesia, un bon moment de la vida». Així explicava Santiago Rusiñol, en el pròleg de l'aplec de pintures Jardins d'Espanya, la seva fascinació pels jardins, motius de moltes de les seves obres. Precisament aquesta fascinació, que va trobar a Mallorca nombroses fonts d'inspiració, serà la protagonista d'una nova exposició al Centre de Cultura Sa Nostra. A partir del setze de setembre i fins al 21 d'octubre, Els jardins de l'ànima mostrarà quadres pintats per l'artista modernista entre el 1883 i el 1931, any de la seva mort.

La mostra es dividirà en cinc apartats: «Jardins abans dels jardins», «El jardí abandonat», «Jardins d'Espanya», «Jardins de Mallorca» i «Jardins de l'ànima». El primer apartat inclou paisatges de tardor, eixides, patis interiors, galeries, claustres, cementeris i parcs, tot amb una pinzellada de tristesa, com representant el mal de l'individu modern.

En «El Jardí abandonat» el visitant podrà admirar una de les teles més espectaculars, la que mostra l'escala de Raixa, que fou el primer jardí abandonat immortalitzat pel pintor. L'escala esdevé «el jardí de tots els jardins», el jardí simbòlic que retrobarà a Barcelona, Florència o Granada. «S'hi aconsegueix el que és difícil aconseguir en aquest final de segle. Una pau completament absoluta», digué Rusiñol.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris