muy nuboso
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
22°

Breus

• Art

Descoberts 80 gravats de Goya a Brasil Una col·lecció de 80 gravats del pintor espanyol Francisco de Goya que formen part de la sèrie Los Caprichos va ser descoberta en una hisenda de l'interior de l'estat brasiler de Sao Paulo, segons un informe que publica la revista Istoé dinero en l'edició que començà a circular ahir. La col·lecció va ser descoberta per l'artista plàstic brasiler Alfredo Aquino, a qui li cridà l'atenció el relat d'una dona gran de la societat de Sao Paulo que deia tenir a la hisenda de la seva família una sèrie de gravats molt semblants als que havia vist en la Bienal Internacional de Sao Paulo de 1996. Aquino diu a la revista que en adonar-se que els gravats que eren a la hisenda semblaven ser legítims de Goya, va decidir demanar l'opinió dels especialistes de la Calcografia Nacional espanyola, la institució que té les places originals dels gravats de Los Caprichos, que foren adquirits pel rei Carles IV d'Espanya el 1803. «A partir de l'anàlisi del paper utilitzat, els especialistes arribaren a la conclusió que els gravats podrien pertànyer a una segona edició de les obres que va ser datada per Goya entre 1799 i 1803», diu Aquino. El més valuós de la col·lecció descoberta a Brasil és que està completa "les obres de les altres edicions estan disperses per diversos museus del món i que és digna de qualsevol museu de prestigi en el món. EFE.

• Literatura

Matute publicarà «Aranmanotof» Després de publicar Olvidado rey Gudú, el llibre que sempre va voler escriure, Ana María Matute torna amb una llegenda medieval en la qual continua, com quan als cinc anys va començar a construir contes, venjant-se dels grans, «d'aquests que tenen la Veritat amb majúscules agafada amb les mans». La novel·la, una llegenda medieval apòcrifa de 150 planes que titularà Aranmanotof, serà publicada la pròxima tardor, encara que, en una entrevista, Ana María Matute, candidata al Nobel de Literatura, no vol avançar el seu contingut perquè diu que és supersticiosa i que parlar d'això «du mala sort». A aquesta barcelonesa de 74 anys i veu de nina afinada, no li falten energies i assegura que quan es «restableixi» del treball d'aquesta novel·la «n'escriuré una altra». Després es plantejarà redactar les seves memòries per contar «la meva veritat» i aclarir «moltes coses que s'han manipulat i transfigurat de mi», com quan «se'm presenta com una nina imbècil de 12 anys o quan es diu que som ingènua, en lloc d'innocent». Si decideix superar «aquesta espècie de pudor» que li produeix escriure les seves memòries, parlarà d'una vida i d'un món que des de petita «li va fer molt de mal». EFE.

• Patrimoni

Jornada de jueries Les 10 ciutats que integren la Xarxa de Jueries d'Espanya-Camins de Sefarad celebren avui una jornada de portes obertes destinada a donar a conèixer la cultura jueva a Espanya a través dels assentaments històrics. Segons varen informar fonts del Patronat Provincial de Turisme de Segòvia, que col·labora en les visites guiades organitzades amb motiu d'aquesta iniciativa, aquesta jornada té per primera vegada caràcter europeu. EFE.

Demoleixen un edifici modernista La Casa Paraíso, un dels edificis emblemàtics del modernisme de Melilla i obra de l'arquitecte Enrique Nieto, deixeble de Gaudí, sofreix el «lent i laboriós» procés de demolició ordenat pel Govern de la ciutat autònoma perquè els seus tècnics advertiren del risc d'enfonsament pel seu mal estat. La casa es trobava pràcticament en runes. El propietari i l'Administració no es posaren d'acord per salvar-la i, per això, aviat serà història. EFE.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris