nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
17°

«L'home de gel» del Canadà revelarà un món completament desconegut

Els científics consideren cabdal el seu aixovar per a la investigació

«L'home de gel» de Canadà, les despulles possiblement mil·lenàries del qual han estat preservades per les neus d'un glaciar, pot revelar com eren i com varen viure els antics nord-americans que habitaven una de les zones més fredes i menys conegudes del món. Kwaday Dan Sinchi significa literalment «persona fa molt de temps trobada», i és el nom que els aborígens de la tribu Champagne i Aisjihik, que viuen a les rodalies del glaciar Tatshenshini-Alsek on s'han trobat les despulles, han donat al que consideren el seu avantpassat.

Els científics que hauran de determinar la seva edat exacta, que podria ser d'alguns milers d'anys, han expressat la seva sorpresa per la conservació de l'aixovar, armes i eines trobades al seu costat en el glaciar de la Columbia britànica. Els Champagne-Aisjihik també estan fascinats amb la troballa al seu territori de les restes del caçador, que va morir en una expedició a les muntanyes i ha estat preservat per la neu dels glaciars.

El consell d'ancians ha donat l'autorització per tal que els científics canadencs iniciïn tota una sèrie de proves i anàlisis que permetran saber més sobre el desconegut Kwaday. Segons el cap Bob Charlie, que parlà en representació dels indígenes, «els ancians han assenyalat que hauríem d'emprar aquesta situació, que sembla ser una antiga tragèdia, per aprendre més sobre aquesta persona. Aquesta persona ens dirà moltes de coses, ens ajudarà a comprendre el nostre passat i la història del nostre territori».

Així és que amb el beneplàcit dels nadius americans, els científics han començat una tasca d'anàlisi que durarà anys. El que de moment se sap de les restes de Kwaday, que va ser trobat per tres professors que estaven caçant a la zona, és que era un caçador que es va aventurar en el que avui és un glaciar darrere el rastre d'un dant, probablement milers d'anys abans que es produís la darrera glaciació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris