nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
17°

Prada revalora l'obra menys coneguda del poeta i dramaturg català Pere Quart

L'exposició «Marines Soledats. Joan Oliver (1899-1986)» ret homenatge a l'artista

Dia 29 de novembre es compliran cent anys del naixement de l'escriptor sabadellenc Joan Oliver, més conegut pel seu pseudònim poètic Pere Quart. La Universitat Catalana de Prada, avançant-se a la data, reuní ahir al gimnàs del Liceu quatre grans especialistes en l'obra de l'escriptor. A ambdues bandes de l'omnipresent Miquel Porter, rector de l'UCE, prengueren paraula: Isidor Cònsul, crític literari; Antoni Dalmases, escriptor; Ignasi Riera, escriptor, polític i nebot de Pere Quart, i el director teatral Frederic Roda.

En el record del poeta tots coincidiren a l'hora de denunciar l'anàlisi poc estudiada de la seva poesia, en ocasions vinculada d'una manera massa simplista al realisme social. Una simplificació que sovint concentra el gruix de la seva obra en Vacances Pagades (1960), ignorant la resta de la seva producció. Seguint aquesta línia, els interlocutors recordaren les seves connexions amb el món de les avantguardes, en especial al surrealisme i al dadaisme. De la mateixa manera que es va fer amb Joan Brossa, els assistents d'ahir a l'homentage de Pere Quart varen poder visualitzar part del vídeo on es recullen els aspectes més significatius de la personalitat i l'època del poeta. Joan Oliver/Pere Quart, l'escepticisme apassionat, amb guió de Miquel M. Gibert, forma part d'una nova col·lecció de la Gran Videoteca dels Països Catalans «Viure i escriure. Els grans noms de la literatura catalana», amb la qual es pretén donar a conèixer els fets més significatius de la llengua catalana des d'un important material audiovisual, en molts casos inèdit.

Amb l'acte de ahir es va tancar l'episodi que anualment dedica l'UCE a recordar personatges il·lustres de la cultura i de les lletres catalanes. Enguany dirigits al músic Anselm Calvé, el poeta Joan Brossa i a l'esmentat Pere Quart. Per a l'any que ve el rector ja ha anunciat un homenatge a Pere Palliser, considerat el darrer deixeble de Fabra i un dels personatges més carismàtics de l'UCE, tot i tenir vuitanta-nou anys.

Un dia més el tendall de Prada es converteix en un espai de mercaderies lingüístiques i editorials. Cinc anys de treball d'hemeroteca i una anàlisi continuada de les planes del primer rotatiu de l'estat espanyol es recullen en El país, la quinta columna. L'anticatalanisme d'esquerres, darrera obra de l'escriptor mallorquí Josep Palou, que es presentà ahir en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu de Prada.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris