algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
13°

Es conserven a Mallorca molt pocs actes que tenen com a protagonista central els animals

Una «animalada» de festes

Les festes populars són el mirall de la tradició. Ball de bot, focs artificials, música, espectacle i cinema són alguns dels elements de la bauxa i senyes d'identitat del poble i la seva gent. Però al marge de tots aquests actes, hi ha pobles "encara que pocs" que tenen un animal com a protagonista i símbol de la festa. Però no tothom aplaudeix aquest tipus de divertiment. Són festes que van lligades a la polèmica per part dels defensors dels animals que denuncien aquestes activitats. Mentre que altres consideren que no és un acte de crueltat i que s'ha de servir a la tradició. De tota manera, poques festes es conserven a Mallorca d'aquestes característiques.

A l'any 92 es va aprovar la llei de defensa dels animals que recull que tots els festeigs on s'utilitzen animals queden prohibits i s'exclouen aquells que tenen més de cent anys. Així tenim el cas del correbou de Fornalutx, que es celebra d'aquí a quinze dies. Una tradició que du cent anys celebrant-se.

Maror també s'ha aixecat enguany amb l'amollada d'ànneres que se celebra per les festes de Sant Roc a Can Picafort. Consisteix a amollar aquests animals des dels vaixells i la gent nedant intenta agafar-los. Com més se'n recullin millor. Enguany, la festa va ser a la corda fluixa davant les queixes de les associacions defensores dels animals.

La polèmica també ha passat per Cas Concos referent a les festes de Sant Nicolau que se celebraran a principi de setembre. Un dels actes centrals és el tradicional torneig de tir al colomí, que enguany el regidor d'Esports es nega a atorgar una subvenció per considerar que és una activitat cruel. El torneig de tir al colomí és previst per al proper dia cinc de setembre. «El colomí no té cap tipus de defensa a l'hora de poder lluitar per subsistir. Segons el regidor d'Esports, Pere Vicens, «si els caçadors volen subvenció poden substituir l'animal per un plat, una espardenya o una pedra. Però no en tindran mentre arrabassin la coa al colom, l'afiquin dins d'un canó i el llancin a 200 metres per després rematar-lo de manera cruel».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris