algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
11°

La Universitat de Joves, l'altra cara de les jornades de Prada de Conflent

Va néixer ara fa tretze anys, organitzada per l'Acció Cultural del País Valencià

Paral·lela a la Universitat Catalana d'Estiu, la Universitat de Joves va néixer fa tretze anys, amb la intenció de ser una proposta complementària a la seriositat acadèmica de les jornades de Prada. Organitzada per l'entitat Acció Cultural del País Valencià, l'equivalent a l'Obra Cultural Balear, programa un tipus d'activitats més assenyades per a joves d'edats compreses entre els 16 i els 18 anys.

No és agosarat dir que en certa manera són l'ànima festiva de Prada i la causa d'algun mal de cap als veïns d'aquesta tranquil·la vila pirinenca. La valenciana Maria del Puig Vicente i el castellonenc Sergi Català són els monitors encarregats de coordinar les xerrades matineres i els tallers del capvespre. Acostumen a tocar temes que són alhora polèmics i afecten de molt a prop el jovent, com ara la sida o l'homosexualitat.

Enguany, després de triar democràticament els temes més interessants dels proposats, al·lots i al·lotes han debatut sobre si són o no racistes els catalans i aquests dies s'introdueixen en el món de les relacions interpersonals. També aprofitant la diversa procedència dels joves es faran, com en anys anteriors, les anomenades pràctiques dialectals. De la trentena de preuniversitaris, 15 són de les Illes, amb una nombrosa representació de l'institut Mossèn Alcover, cinc són del País Valencià, un de la Catalunya Nord i nou del Principat.

Al capvespre, després d'una «merescuda» migdiada, s'organitzen tallers diversos en què els joves poden fer-se des de tatuatges amb henna fins a aprendre a fer massatges o iniciar-se en el món de la dansa, gràcies a una diversa oferta de tallers.

Però el vertader esperit de Prada arriba al vespre, quan la colla s'acosta a la plaça de la Vila, on totes les nits hi ha actuacions en directe. Després hi ha l'opció d'anar al Cine Lido a veure el film programat per l'UCE o bé comencar la gresca pels tranquils carrers de Prada. A partir de la mitjanit, la gresca continua al Liceu fins a altes hores de la matinada. «Això sí —comenten Maria i Sergi—, quan falta un quart per a les vuit tocam diana per a tots».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris