algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
18°

L'eclipsi desferma màxima expectació

S'espera que els niguls no impedeixin viure a les dotze i 22 minuts el moment màxim d'ocultació

100150

Molta gent no s'ho vol perdre.

Començarà a les onze i un minut. Arribarà al seu punt àlgit a les dotze i 22 minuts. A les 13'48 ja serà història. Parlam d'avui, del famosíssim darrer eclipsi del mil·lenni, que aquí serà parcial, un fenomen astronòmic que serà seguit per milions de persones a tot el món. Les Balears, i més concretament Maó, serà la darrera zona de l'Estat espanyol en rebre l'ombra de la Lluna.

Les autoritats sanitàries han insistit fins el darrer moment sobre el perill de veure l'eclipsi sense la protecció adequada. Una imprudència que pot arribar a provocar ceguesa. I és que l'espectacularitat del fenomen no ha de fer perdre el cap. En qualsevol cas, sembla que l'espectacle no es trobarà amb l'obstacle imprevist dels niguls. Les previsions meteorològiques anuncien alguns niguls, però per l'horabaixa. Si res no canvia, el cel estarà radiant fins que el comenci a enfosquir l'eclipsi.

Els darrers dies s'han multiplicat els missatges sobre la precaució alhora de veure el fenomen, perillós perquè tot i que el sol no tindrà la lluminositat de sempre, continua emetent les mateixes radiacions, amb la diferència que no ens molestarà mirar la seva esfera directament, tot i que pot provocar seriosos perjudicis per a la vista.

El mal pot provocar cremades a la màcula i fins i tot una ceguesa irreversible. Per això, es recomana utilitzar només els filtres autoritzats per a l'ocasió, exhaurits gairebé pertot. El Ministeri de Sanitat advertí especialment sobre la utilització de càmeres fotogràfiques, telescopis, binoculars... pels quals s'han d'extremar encara més les precaucions. També cal alertar sobre la utilització de vidre fumant, radiografies usades, pel·lícules en color o en blanc i negre velades... que, al contrari del que es pensa, no ofereixen protecció suficient.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris